Utazóblog

Szíria Libanon 3. rész

2009/01/01. - írta: straw

Halihó!

Lassan utolérjük magunkat a naplóval, pedig minden napra jut egy-két világörökség, meg az egyebek..

A látnivalók egyébként az alábbi alapanyagokból tevődnek össze: i.e. 6000 éves településekkel kezdődik, aztán van egy kis bronz és vas kor, hogy folytatódjon a hellenisztikus romokkal, ezután jön a rengeteg római kori cucc, de nagyon komolyak, aztán persze vannak a keresztesek a lego várakkal és persze az arabok... Hmmm és van ahol ezek egyetlen régészeti helyen.. egymáson. Persze ehhez jönnek a természeti csodák..múzeumok meg a napi élet.

Ez utóbbihoz annyit, hogy nem kellett csalódnunk, nagyon jó a konyha :-)) és a helyi sör is iható, erre aktív kontrollos vizsgálattal végzett evidenciáink már vannak.. (bár néhány napig mind a ketten kényszer diétán voltunk, a részletektől most eltekintenék..)
Kedvesek a népek, mandarin a piacon, tea a gyógyszerésztől, ingyen fuvar taxival stb.. szinte kézről kézre adnak... ha nem is beszelnek angolul mikor megértik mit akarunk (kis arab, kis angol, kéz-láb)addig nem hagynak ott, amíg nem biztosak benne, hogy a másik tudja mit akarunk, vagy hova kell bennünket vinni..

A közlekedés szokás szerint változatos.. az alap a napi több óra gyaloglás.. aztán ugye van a taxi csak mi, esetleg meg 4-en mások, meg lehet minibusszal 14 utas +sofőr, aztán nagyobb minibusz, esetleg rendes busz.. Természetesen megállok nincsenek, mert minek. Tegnap mondjuk a nagy busz kivételével mindet használtuk..
Itt mondjuk nagy divat a régi Mercedes taxi, konkrétan Tripoliban más autó nincsen szinte az utcán .. Koruk a kb. 50 évestől.. A zöldséges típusú mar újnak számít.. Jó szerelőik lehetnek:-))
 

Valis&Co

Thursday, January 1, 2009, 8:26 PM

 
 Mindenkinek BUEK!
 
 Naszóval........
 
 6. nap
 Ez a tipikus szar utazónap. Nem volt hosszú az út Homsból Tripoliba, de elég kellemetlen.
 A határ nagyon durva. Km-ek betonfalak labirintusa között.
 Ha a sofőrünk nem lett volna olyan bennfentes, akkor soha nem jutunk át.
Én nem próbálkoznék saját autóval.
Végre találkoztunk egy magyarral. Próbált kijutni a határon Libanonból kicsit turistáskodni, de visszaküldtek. Az ENSZnek dolgozik, mint térképész.
Képzeljétek a határőr koma fejét, amikor bejelentkezünk Libanonba a 3 magyar, három különböző színű útlevéllel… :)
Bedobtuk, mint a terített betlit.
Piros - az új EU-s
Kék - a régi
Zöld - a diplomáciai szolgálatos.
A csávó nézegette a lejárati dátumokat, aztán mormogott egy adagot és szép nagy pecséteket nyomott mindháromra.
Azért valszeg anyám csuklott 1-et közben.
Este tök jó szállást találtunk Tripoliban egy családi panzióban. Kis városnézés után lefeküdtünk megvívni a bacijainkkal, amiket áthurcolásztunk a határon.
 
 7.nap
 
Átizzadt és lázálmokkal teli éjszaka után egész üdén keltem.
Összepakolás után megnéztük a városkát nappal (1.2 millió lakos). Sajnos itt nagyon látszik a polgárháború pusztítása. Különben sem a házak sem az emberek nem sokban különböznek Szíriától.
Talán itt meg több a szemét.
A citadella nagyon szépen fennmaradt és a piac itt is elragadó.
Az arabok itt meg kedvesebbek. Ingyen mandarint kaptunk Welcome felkiáltással a piacon, ingyen fuvar minibusszal stb.
Délután végre átbuszoztunk a híres Bejr    útba! A busz út kellemes volt végig a tengerparton 100 kilcsi. De a főváros előtt iszonyatos dugó. Úgy tudtuk lenyomni ezt a távot 3 óra alatt, h a sofőrünk egy 4 km-es dugószakaszt a mellettünk lévő autópálya szembesávjában tette meg.
Így megtudtam, ha szemben mész az autópályán akkor balra kell tartani a libanoni kresz szerint.
A városba érve jött velünk szembe Európa és Amerika. Bevásárlóközpontok, menő verdák, csillogás, reklámok mindenhol.
Nehezen sikerült szállást találnunk és Valis egyből ledőlt harcolni tovább a fránya bacikkal.
Én lenyomtam egy 2 órás felfedező sétát a központban sötétedéskor.
Furcsa egy város. Az egyik utcában K jó bárok tömkelege a másikban pedig 200 forintos falafel árusok csoportja. Napközben mindig van áramkimaradás (az egyik erőművüket  terroristák tönkretették), de a központban minden profi és gyönyörű díszkivilágítást kapott. Amikor nincs áram a boltosok nyugodtan kib..szak a kis aggregátorukat a bolt elé és az egész város dupla kipufogógázban fürdik :(
 
 Holnap írok szilveszteri bulit meg minden! Ins' Allah
 
 Kicsit másnaposan gépeltem, elnézést a hibákért.....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr971585487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása