Utazóblog

Botswana - Zimbabwe - Dél-Afrika 6. rész

2011/12/16. - írta: Valis&Co.

15. nap

Great Zimbabwe Ruins, avagy a Nagy Zimbabwe Rom - világörökség. Innen kapta az ország a nevét, azt jelenti kőházak. A 11. századtól építették, az afrikai civilizáció legnagyobb kőből épült régészeti emléke. A sonák egykori királyságának fővárosa, és jelentős kereskedelmi központ volt, ahol aranyat, rezet, elefántcsontot és rabszolgákat, indiai szövetre, kínai porcelánra cseréltek. Hatalmas kőfalak, tégla formájú gránitdarabokból. Van erődnek nevezett rész, bazi nagy kerekded sziklatömbökre építve egy domb tetején. Az egyik oldalon van egy barlang jó akusztikával, amit itt mondasz, lehet hallani a völgyben is.

A Nagy karám egy brutál kőfallal körülkerített elliptikus rész, gyakorlatilag 7-9 méter magas, két párhuzamos gránitfal. Ezen belül van egy kb. 10 méter magas Kúp, elég rejtélyes egy torony, mert tömör és nyílás nincs rajta, fogalmuk sincs róla mi lehetett régen. Aztán van továbbá pár nyers téglaház és sárkunyhó, itt énekelnek és táncolnak is neked a helyiek, akár akarod akár nem.

Estére gyönyörű helyen táborozunk, egy koloniális villa kertjében, trópusi virágok, kilátás a tóra.. Muszáj kiülnünk a villa teraszára a naplementében egy koktélra, az egy kicsit furcsa, hogy szmokingos pincér szolgálja fel.

16. nap

Át a határon. Hosszú sorok először a zimbabwei oldalon. Itt kiderül, hogy bár 2 hetes vízumot kértünk, 1 hetet adtak néhányunknak, még mikor Botswanából átkeltünk a határon. Azaz a vízumunk egy napja lejárt, elvileg személyenként 100 usd a bünti – vagy összesen 100-ért meg lehet vesztegetni a határőrt. Megvesztegetjük. Aztán még sorba állunk pár órát a másik oldalon, hogy bejussunk Dél-Afrikába.

Táborhely egy Tshipise nevű helyen, semmi különös egy melegvizes forrást kivéve, így lehet pancsolni a meleg, forró és még forróbb medencékben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr783968070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása