Utazóblog

TANÁCSOK EGÉSZSÉGTUDATOS UTAZÁSHOZ - AKKOR TE MINDEN ELLEN BE VAGY OLTVA, UGYE?

2017/12/10. - írta: Valis&Co.

Akkor Te minden ellen be vagy oltva, ugye?

Utazás a világban gyógyszerész szemmel

Az először a 5. Járatlan Utak Fesztiválon (2017 december) elhangzott előadásom 2023 márciusban frissített anyaga.

Amikor ismeretlenek/ismerősök megtudják, hogy gyógyszerész vagyok és/vagy utazom 99%-os találati aránnyal ez az első kérdésük: Te akkor minden ellen be vagy oltva, ugye? A választ szerintem sejtitek… (igen, csak hülyeség ellen nem, pedig igény lenne rá :-) )

17 éves korom óta a világot járom, így rengeteg egészségügy kalandom volt, szerencsére többnyire én gyógyítottam másokat. Kiderül majd, hogyan kezeltem maláriát Ugandában, akadályoztunk meg egy kényszerleszállást a Közép-Afrikai Köztársaságba, vettem rá egy kirgiz fiút, hogy tolja le a nadrágját Mongóliába menet a repülőn, és mit mondtam egy ausztrál lánynak, aki fogamzásgátlásról kérdezett Afrikában. Ezeken a néha vicces, néha tanulságos sztorikon keresztül szeretnék szakmai, de inkább gyakorlatias, mint tudományos tanácsokat adni hogyan legyünk egészségtudatosak utazás előtt, alatt és után. Megtudhatjátok, mire kell/lehet védőoltást kapni? Milyen járványoktól féljünk, és hol tudunk tájékozódni? Hogyan lehet a malária ellen védekezni? A pálinka nyilván alap, de milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni? Mire figyeljünk utazás közben, hogy az utóbbira lehetőleg aztán ne legyen szűkség? 

Disclosure:

Eredeti végzettségem gyógyszerész, de semmilyen érdekem nem fűződik az előadásban elhangzó gyógyszerek fogyasztásának növeléséhez és semmilyen kapcsolatban nem állok az ezeket forgalmazó cégekkel (sohasem dolgoztam vakcinákkal és múltbéli cégem egyetlen említett terméket sem forgalmazott).

A továbbiakban elhangzó előadás általános, alapvető egészségvédelmi tanácsadásnak minősül – a könnyebb és egyértelmű érthetőség érdekében megemlítem egy-két vényköteles gyógyszer hatóanyagát, ezeket csak orvos írhatja fel.

Mindemellett sem az előadás, sem az interneten bárhol olvasottak nem helyettesítik konkrét esetben a hozzáértő orvossal való egyeztetést, ezért minden esetben kérjük ki háziorvosunk, illetve trópusi betegséggel foglalkozó szakorvos véleményét! Fontos azt is tudni, hogy minden gyógyszernek más-más mellékhatása/ellenjavallata lehet, így egyénileg kell az orvosnak eldönteni, hogy valamely gyógyszert valaki használhatja-e vagy sem.

Milyen irodalmat használtam és hol tudnak az érdeklődők utána nézni:

  • WHO honlap (angol)

http://www.who.int/en/ (általános)

http://www.who.int/topics/travel/en/ (utazás és egészség, vakcinák stb.)

https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news (aktuális járványok)

http://www.who.int/ith/vaccines/en/ (védőoltások)

http://www.who.int/topics/en/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets (betűrendes kereső)

https://www.afro.who.int/health-topics/disease-outbreaks/outbreaks-and-other-emergencies-updates

  • Oltóközpontok (magyar)

https://oltokozpont.hu/hu

http://www.oek.hu/oek.web?to=852,753,750&nid=209&pid=1&lang=hun

További budapesti és vidéki oltóközpontok listája:

http://www.vacsatc.hu/?Nemzetk%F6zi-Olt%F3helyek-Vid%E9ken-I.-(B-K)&pid=133

  • Utazós website (angol)

https://www.fitfortravel.nhs.uk/home

https://www.istm.org/

https://www.iamat.org/

https://wwwnc.cdc.gov/travel/

https://promedmail.org/

  • Biztonság

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazas/utazasi-tanacsok-orszagonkent

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

https://acleddata.com/africa/

https://aidworkersecurity.org/

AKTUÁLIS JÁRVÁNYOK (2023) forrás WHO

  • EBOLA: Uganda
  • Dengue láz: Bangladesh, Nepal, Pakistan, Szenegal, Sao Tome és Principe
  • Marburg vírus: Egyenlítői Guinea, (Ghána) CFR 100% 11 eset 11 halálozás
  • Kolera: 2021 óta úgy tűnik kialakul a 7. világ járvány, 2023-ban eddig 19 ország jelentett eddig kolerát - Tanzánia, Burundi, DRC, Kamerun, Etiópia, Malawi, Mozambik, Kenya, Nigéria, Zambia, Haiti, Dominikai Köztársaság, Afganisztán, Pakisztán, Libanon, Szomália, Szíria, Banglades, Fülöp-szigetek CRF >1%
  • Polio (gyermekbénulás): Szudán, Indonézia, Algéria
  • Sárgaláz: 2022-es adat - Kamerun, a Közép-afrikai Köztársaság, Csád, Elefántcsontpart, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Ghána, Kenya, Niger, Nigéria, a Kongói Köztársaság, Sierra Leone, Uganda és Csád.
  • Lassa láz: Ghana CFR 7%, 14 eset> Guinea, Libéria, Nigéria
  • MERS-CoV: Omán, Szaúd-Arábia (CFR 35%)
  • Kanyaró: Nepál, Dél-Szudán, Paraguay, Csád

Afrikában ennél sajnos sokkal több van, az aktuális heti hírlevél itt olvasható: https://www.afro.who.int/health-topics/disease-outbreaks/outbreaks-and-other-emergencies-updates

COVID-19 - koronavírus járvány és utazás

Bár a Covid-hoz lassan hozzászoktunk, de ha valaki szeretne róla aktuális infot

 Hol tájékozódjunk?

Jelenleg > 682 millió megbetegedés (hivatlosan, valójában sokkal több) és 6,8 millió halálozás  https://www.worldometers.info/coronavirus/

WHO https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Európai regionális website https://www.who.int/europe/emergencies/situations/covid-19

CDC – Centers of disease control and prevention

Brutal sok hasznos info utazáshoz stb:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/international-travel-during-covid19.html

Európai European Centre for Disease Prevention and Control

https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/situation-updates

 

 

A koronavírus (COVID-19) utazás kapcsán:

TÁJÉKOZÓDJUNK

  • naprakész információk fontosak
    • célországban - beutazás feltételei (oltás, PCR stb)/ események/intézkedések (maszk, karantén, QR kód, regisztráció, biztosítás)
    • átszállás/légitársaság - be és ki utazás feltételei (oltás, PCR, maszk)
  • rizikó
  • biztosítás? (karantént, kórházi ellátást Covid miatt fizeti-e)
  • hol kérhetünk segítséget

KÉSZÜLJÜNK FEL

  • késés, karantén…

ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK UTAZÓKNAK:

Az egyik utólag! már vicces sztorim az volt, amikor kivételesen elvittem a szintén gyógyszerész barátnőmet egy kelet-afrikai overlanding túrára, mert a gorillákat látni kell. Ezeken a teherautós sátras túrákon mindig a szakáccsal érdemes összebarátkozni először, nos mi igyekeztünk. Így történt, hogy mikor Issának maláriás rohama lett engem kért meg, hogy segítsek. Ugyan minden lakott területtől távol táboroztunk, de próbáltam rábeszélni, hogy menjünk el egy tesztre (ingyenes, és a rezisztencia miatt fontos) de félt, hogy elveszti az állását.. viszont szegény láthatóan nagyon szarul volt. Mit volt mit tenni megnéztem a terápiás dózis ttg-ra és kiadagoltam a mefloquinet. A mefloquine-nak még a heti egy tabletta megelőző dózisban is lehet durva mellékhatása (mondjuk én jól bírom és ezt szoktam használni). Issának összesen 6 tablettát kellett volna bevenni 3-2-1 tbl. adagolásban 8 óránként. Megkértem a barátnőmet, adja be neki és magyarázza el, hogy kell szedni. Jön vissza kérdezem, hol a többi tabletta – Hát beadtam neki mindet egyszerre - Úristen megöltük a szakácsot!!! Ki fog főzni és hova dugjuk a hullát?

Annyi bizonyos nem aludtam jól éjszaka – reggel 4-kor hallom vki matat a kamionon, Issa reggelit csinál. Kérdezem hogy vagy? Kicsit szédülök.. Azt a megkönnyebbülést – mondjuk egy biztos a maláriáját kikezeltük és azóta is barátok vagyunk :-)

Malária

Malária életveszélyes betegség, amit Plasmodium (falciparum és vivax főleg) paraziták okoznak és az Anopheles nőstény szúnyogok terjesztenek.

Elterjedés:

Mind a fertőzések száma, mind a halálozás csökken, 2021-ben 85 országban volt malária veszély, de főleg Afrika – a maláriás esetek 95%-a, a halálesetek 96 % itt történt, összesen 241 millió esetet jelentettek 2021-ben, 627 000 haltak meg (ez jelentős emelkedés a Covid miatti ellátás hiánya miatt). Halálozás felét 6 ország adja: Nigeria (27%), Democratic Republic of the Congo (12%), Uganda (5%), Mozambique (4%), Angola (3%) and
Burkina Faso (3%)

Az utazási szempontból népszerű dél-kelet ázsiai régióban az összes eset 2%, az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent és az előforduló esetek is főleg Indiában vannak (a 2% 83%-a :-) ) Az amerikai régióban Brazília, Columbia és Venezuela érintett elsősorban, de például Argentina, El Salvador és Paraguay malária mentes. 

Hogyan kaphatjuk el: Szúnyogcsípés, általában hajnalban vagy naplementekor

Tünetek: 10-15 nap lappangás után –  láz, fejfájás, hidegrázás. Ha 24 órán belül nem kezdik kezelni a Falciparum által okozott halálos lehet.

Diagnózis: gyors teszt

Megelőzés:

  • Elsősorban a szúnyogcsípés kontrollja – szúnyogriasztó, szúnyogháló, szúnyogirtás.
  • Léteznek megelőzésre gyógyszerek – atovaquone–proguanil (1x), mefloquine (heti 1 x), doxycyclin (napi 1x) chloroquine (heti 1x) – De egyik sem gyújt teljes védelmet!, de csökkenti a rizikóját annak, hogy belehaljunk. Mefloquine 2–3 héttel indulás előtt kell elkezdeni, a doxycycline vagy atovaquone–proguanil 1–2 nappal indulás előtt kell elkezdeni. Chloroquine elég 1 héttel indulás előtt.. Hazaérkezés után még 4 hétig kell folytatni, kivéve atovaquone–proguanil, azt csak 1 hétig.
  • Oltás még kifejlesztés alatt RTS,S/AS01 (RTS,S)  (Mosquirix GSK)- Malawi, Ghana, Kenya kipróbálás

Gyógyítható: Igen, ha időben elkezdik artemisinin-alapú kombinációs kezelés, de a rezisztencia rizikója fenn áll (főleg DK Ázsiai országokban mutatták ki). Utazásközben “standby emergency treatment”, vagy SBET – DE nem azzal a szerrel, amit profilaxisra szedtünk (Ezt alkalmaztam Issánál). Lehetséges engedélyezett kombinációk

  • Eurartesim→ artenimol + piperaquin
  • Pyramax →artesunate + pyronaridine
  • Coartem vagy Riamet→ artemether / lumefantrin

De próbáljunk meg orvoshoz kerülni, tesztelni hogy tényleg malária-e és melyik típus, ennek fényében döntsön az orvos a terápiáról.

Malária ellen tehát nincs védőoltás, nézzük, mik azok a betegségek, ami ellen szerencsére már van. Az egyik ezek közül a sárgaláz – vannak országok ahová az oltás meglétét igazoló oltásikönyv nélkül be sem lehet lépni. Az oltás meglétét akkor is kérhetik, ha az útlevelünkből látszik, hogy sárgaláz szempontból érintett országban jártunk:

Sárgaláz/Yellow fever

A sárgaláz egy akut vérzéses vírusos megbetegedés, amit fertőzött szúnyogok terjesztenek. Városi környezetben emberről emberre is terjedhet a szúnyogok közvetítésével!!!

Elterjedés:

Főleg Afrika, Közép és Dél Amerika. 84 000–170 000 súlyos eset és 29 000–60 000 halálozás/év

Járványok alakulhatnak ki, ha fertőzött emberen keresztül sűrűn lakott, szúnyogokkal teli területre kerül be a vírus.

2022: Uganda, Kenya, Közép-Afrikai Köztársaság, DRC Kongó, Kamerun, Gabon, Elefántcsontpart, Ghána, Csád stb 

Hogyan kaphatjuk el: szúnyogcsípés

Tünetek: 3-6 nap lappangás után, van, akinél nincs tünet, ha van: láz, izomfájdalom, hátfájás, fejfájás, étvágytalanság, hányás, ezek sokszor pár nap után eltűnnek, de aki egy második súlyosabb stádiumba kerül (láz, máj és/vagy vese érintettség), sárgaság alakul ki és vérzés, ezen betegek fele kb. meghal 7-10 napon belül.

Diagnózis: Nehéz, mert hasonlók a tünetek más betegségekhez. Vér teszt, illetve antitest teszt

Megelőzés: OLTÁS!!! 30 nap után hatásos, bizonyos országokba utazóknak kötelező. Mellékhatás 0.4- 0.8 / 100 000 oltott, 60 év felett gyakoribb (élő, gyengített kórokozó)

Gyógyítható: Nincs rá gyógyszer, csak tüneti kezelés létezik, ami javíthatja a túlélést

Egy másik szúnyogok által terjesztett betegség, ami egyre gyakoribb probléma, és pont a könnyen utazható, turisták által kedvelt és tömegesen látogatott Dél-Kelet-Ázsiában gyakoribb a veszélyesebb vérzéses verzió:

Dengue láz vagy vérzéses dengue

Szúnyog által terjesztett influenzaszerű betegség (Flaviviridae vírus), aminek egyes esetekben súlyos formája alakul ki, potenciálisan halálos szövődményekkel. Elfordulás 128 országban, de a 70% Ázsia. ~400 millió dengue infekció történik 96 millió klinikai tünetekkel, 2,5% halálos.

Elterjedés: Rohamosan terjed – a világ népességének fele kitett a rizikónak, trópusi és sub-trópusi klímán városi vagy városias környezetben, a vérzéses verzió főleg Ázsiában és Latin Amerikában probléma. Évente a becslések szerint 400 millió dengue infekció történik 96 millió klinikai tünetekkel (jelenteni csak 5,2 milliót jelentettek). 4-5000 ember hal bele. Az esetek 70% Ázsia, de Európában is megjelent Madeira, Horváto, Franciao.

Hogyan kaphatjuk el: Nappal aktív nőstény szúnyogok csípésével, a fertőzött ember a szúnyog közvetítésével tovább fertőz

Tünetek: 4-10 nap után, influenzaszerű magas lázzal + komoly fejfájás, szem mögötti fájdalom, izom ízületi fájdalom, hányás, kiütés, általában 2-7 napig tart. Súlyos eseteknél a láz csökken, de súlyos hasi fájdalom, állandó hányás, vérző íny, véres hányás – 24-48 óra kritikus

Diagnózis: szerológia

Megelőzés: Az első vakcinát regisztrálták CYD-TDV ( Dengvaxia)  by Sanofi Pasteur, de csak annál biztonságos akinek már volt Dengue fertőzése, mert seronegatívoknál amúgy növeli a fertőzés súlyosabbá válásának kockázatát. A szúnyogcsípés elkerülése – szúnyogháló, hosszú ujjú ruházat, szúnyogriasztó stb. (nappal!)

Gyógyítható: nincs specifikus terápia, de korai diagnózis és tüneti kezelés segít

SZÚNYOGOK ÉS MÁS VEKTOROK ÁLTAL TERJESZTETT BETEGSÉGEK

VÉDEKEZÉS SZÚNYOGOK ELLEN

  • Szúnyogriasztó MIN 40% DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) (túraboltokban van általában), ennél kisebb koncentráció vagy növényi hatóanyag nem ér semmit. Használni  este és nappal!!!, 3-4 óránként ismételve, lehet/kell a ruhára is. Jó lehet még az IR3535 (3-[N-acetyl-N-butyl]aminopropionic acid ethyl ester) or icaridin (1-piperidinecarboxylic acid, 2-(2-hydroxyethyl)-1methylpropylester) hatóanyag.
  • Permethrin (NO BITE, Lifesystems EX4 Anti Mosquito Clothing Spray) vagy etofenprox spray a ruhára, szúnyoghálóra, ágyneműre
  • Szúnyogháló alatt alvás, ha kezelve lett még jobb.
  • Szobát bespray-zni alvás előtt, elektromos vagy éghető riasztó szabadtérben
  • Fejre rovarháló extrém helyeken
  • Hosszú ujjú ruházat

Az előző Járatlan Utakon Jemenről tartottam előadást, sajnos ott most nem csak a háború, de a kolera járvány is pusztít

Kolera

Kolera egy akut hasmenéses betegség, ami kezeletlenül órákon belül halálos lehet.

Elterjedés:  2020-ban 323 369 megbetegedést és 857 haláleset et jelentettek 24 országból

Hogyan kaphatjuk el: Vibrio cholerae baktériummal fertőzött étel vagy víz

Tünetek: 12 óra - 5 nappal a fertőzés után, a legtöbb fertőzöttnek nincs, vagy enyhe tünetei vannak (de terjesztik), súlyos esetben vízszerű hasmenés, ami kezeletlenül halálos

Diagnózis: tünetek

Megelőzés: OLTÁS, biztonságos ivóvíz (és pl. nyers salátát, görögdinnyét nem eszünk)

Gyógyítható: folyadékpótlás, re-hidrálás, súlyos esetben IV, antibiotikum

Szintén alap vakcináció létezik a bakteriális agyhártyagyulladás ellen:

Meningococcal meningitis

Bakteriális (Neisseria meningitidis) agyhártyagyulladás, amely ha nem kezelik 50%-ban halálos, de az időben elkezdett kezelés mellett is meghal 5-10%, és túlélve is lehet maradandó agykárosodás.

Elterjedés: Főleg sub-szahara Afrikában – 26 ország, 2014-ben 12.000 eset volt ebből 1.146 halálos

Hogyan kaphatjuk el: cseppfertőzéssel a légutakon keresztül

Tünetek: 4 nap lappangás után, merev nyak, magas láz, fényérzékenység, fejfájás, hányás

Diagnózis: gerincvelői folyadékból

Megelőzés: Hatékony védőoltások vannak

Gyógyítható: kórházi kezelést igényel, antibiotikum terápiával

Egy másik afrikai overlanding túrán fiatal ausztrál lány kérdezte meg egy józanabb pillanatában, (amúgy nem jó kengurukkal utazni vagy isznak vagy másnaposak), hogy a malária ellen szedett doxycyclinnek van-e interakciója a fogamzásgátló tablettájával. Mondtam neki, hogy ... mindegy, az első szabály NO SEX IN AFRICA.

HIV/AIDS

Elterjedés: ~650.000 ember hal meg AIDS-ban világszerte, 38,4 millió HIV pozitív van (62% kezelt), és évente 1.5 millió új fertőzés. Afrika 25,6 millió fertőzött, 1,1 millió új évente, 0,5 millió haláleset

Hogyan kaphatjuk el: fertőzött személytől szexuális úton, vagy közös tű használat, piercing vagy más nem steril orvosi beavatkozás, fertőzött vérkészítmény,

Tünetek: a fertőzés stádiumától függ, az elején általában nincs, aztán ahogy romlik az immunrendszer állapota, nyirokcsomó megnagyobbodás, fogyás, láz stb.

Diagnózis: szerológiai tesztek kombinációja

Megelőzés: No Sex in Africa, rizikó fatorok elkerülése (óvszer, steril tű stb.)

Gyógyítható: Nem, de élethosszig tartó antivirális kezeléssel jobb a túlélés

Egy másik tanulságos sztori egyik kambodzsai utamon történt, ahol a fővárosban Pnom Phen-ben buliztunk haverokkal, a helyszín egy tetováló szalon volt és tetemes mennyiségű alkoholos ital fogyasztása képezte részét az estének, beleértve a tetováló mestert is. Hajnalban, egyszer csak egy rettenet betépett amerikai csaj esett be a szalonba és ragaszkodott hozzá, hogy ott és akkor tegyenek be neki egy orr piercinget. Nem tudom ki volt részegebb a csaj vagy a piercinget betevő srác. Hogy mi ebből a tanulság, hamarosan kiderül..

Hepatitis C

Hepatis C vírus által okozott gyulladásos májbetegség, ami máj cirózishoz vagy májdaganathoz vezethet krónikus esetben

Elterjedés: világszerte 58 millió ember él Hep C fertőzéssel, évente ~290.000 halnak bele (2019) főleg Európa és a Mediterrán régió

Hogyan kaphatjuk el: vérrel – közös injekciós tű, nem szűrt vérkészítmény, TETOVÁLÁS!!! (mert a tű lehet hogy steril, de a festékben elél a vírus!), szexuális úton, nem steril orvosi beavatkozás (PIERCING, FOGÁSZAT!)

Tünetek: Akut esetben többnyire tünetmentes, és az esetek 15-45% spontán gyógyul, a maradéknál viszont krónikussá válik a fertőzés

Diagnózis: általában már krónikus fázisban, szerológiai teszttel

Megelőzés: vakcina nincs, kerülni kell a rizikó tényezőket KÖZÖS INJEKCIÓS TŰ, NEM SZŰRT VÉRKÉSZÍTMÉNY, TETOVÁLÁS!!!, SZEXUÁLIS ÚTON, NEM STERIL ORVOSI BEAVATKOZÁS (FOGÁSZAT!, PIERCING)

Gyógyítható: 95%-ban igen, drága vírus ellenes szerek kombinációjával, amiket hosszú ideig kell használni és súlyos mellékhatásuk van, nem vidám a kezelés.

Hepatitis B

Hepatitis B vírus infekció mai a májat támadja meg, akut és krónikus formája van

Elterjedés:  296 millió fertőzött él a világban, 2019-ben 820.000 haltak bele, 1,5 millió új fertőzőtt mellett

Hogyan kaphatjuk el: vérrel vagy más test váladékkal, injekciós tű, szex, anyától gyerekre, tetoválás, borotva, orvosi beavatkozás (fogászat!!) 7 napig életképes testen kívül, gyerekeknél és eü dolgozóknál gyakoribb

Tünetek: Lappangás 75 nap. Akut esetben általában tünetmentes, ritkán sárgaság, sötét vizelet. Krónikus esetben máj cirózishoz és máj daganathoz vezet

Diagnózis: Labor vérteszt

Megelőzés: OLTÁS 1 milliárd embert oltottak be eddig

Gyógyítható: nincs specifikus kezelés akut esetben, krónikus esetben vírus ellenes készítmények 

A legenyhébb hepatitisz, bár ezt sem próbálnám ki szívesen, ez nem vérrel, hanem táplálékkal terjed:

Hepatitis A

Virális májfertőzés, amit a Hepatitis A vírus okoz, enyhe vagy közepesen súlyos általában, de bizonyos esetekben lehet halálos májelégtelenség a következménye.

Elterjedés: Leggyakoribb táplálékkal terjedő fertőzés

Hogyan kaphatjuk el: Fertőzött víz, kaja (általában a fertőzött ember székletével szennyezett) vagy közvetlen kontakt fertőzött emberrel (kézfogás)

Tünetek: 14-28 nap a lappangási idő. Láz, étvágytalanság, hasmenés, sötét vizelet, sárgaság. Nem okoz krónikus máj betegséget, de okozhat akut májelégtelenséget

Diagnózis: vér teszt HAV-specific Immunoglobulin G (IgM) antitestek a vérben

Megelőzés: OLTÁS Biztonságos és hatékony védőoltás, 1 hónap után hatékony

Kezelés: Nincs specifikus, csak tüneti terápia

Nem rég jöttem haza Beninből, ahol egy tóra épült cölöp faluban, Ganviéban is jártam – nos a helyről annyit, hogy ez az a víz, amiben biztosan nem fürödnék, miért?

Bilharzia (Schistosomiasis)

Egy parazita féreg által okozott betegség, az édesvízi csigák által terjesztett lárvák jutnak át a bőrön, ezekből kialakul a féreg, ami a vér erekben lakik, petét rak. A pete részben széklettel ürül és tovább fertőz, részben a szövetekben marad és immunreakciót okoz vagy tönkretesz szerveket (máj, vese stb).

Elterjedés: Főleg Afrika (92%), 78 ország érintett ebből 52 súlyosan. 236 millió embert kellett volna kezelni, 105 milliót sikerült (2019). Halálozás 10 000 - 200 000/év.

Hogyan kaphatjuk el: Fertőzött édesvízzel, bőrön át

Tünetek: Az emésztőszervi forma esetén hasi fájdalom, hasmenés, és véres széklet, májnagyobbodás. A húgyúti forma véres vizelet, a húgyhólyag fibrózisa és vesekárosodás.

Diagnózis: parazita peték kimutatása székletben vagy vizeletben, szerológiai és immunológiai teszt

Megelőzés: AFRIKÁBAN NEM FÜRDÜNK ÉDESVIZI TAVAKBAN, LASSÚ VIZŰ FOLYÓKBAN! (marad a tenger vagy tiszta vizű medence)

Gyógyítható: igen, kemoterápia – praziquantel

A beharangozóban is említettem egy történetet, amikor megakadályoztunk egy kényszerleszállást a Közép Afrikai Köztársaságba, már az ember eleve nem szeretne kényszer leszállni sehol, de kb. az utolsó lenne CAR. Ez úgy történt, hogy a Demokratikus Kongóból hazafelé volt egy technikai megálló Libreville-ben, majd mentünk Isztambul felé.. Én szokás szerint Deadalon kómában, egyszer csak meghallom - Is there any medical person on board? Öszeszedve magam mentem megkérdezni a légiutaskísérőt mi van. Akut has, ha nincs orvos kényszer leszállunk. Volt orvos csak aludt és nem tudott angolul. Mentem és ébresztettem gyorsan. Kiderült, hogy egy tini fiú hasa fáj, de borzalmasan, folytak a könnyei. A diagnózis úgy zajlott, hogy én fordított a magyar kérdést angolra, egy másik utas angolról franciára. Aztán a doki megvizsgálta manuálisan is. Kiderült a Kongó távolabbi részéből napokig utaztak és a srácnak szorulása volt.. Úgyh ezen relatív könnyen tudtam egy görcsoldóval a Turkish Airlines meglepően nagy gyógyszerkészletéből segíteni.

Sajnos nem minden gyógyítható ilyen egyszerűen Kongóban:

Ebola

Figyelem! a Kongói Demokratikus Köztársaságban szinte folyamatosan Ebola járvány van. 2018-2020 3481 fertőzött, 2299 beteg halt meg. 2020-ban 130 esetből 55. Jelenleg UGANDA-ban van járvány.

Az ebola vírus által terjesztett betegség, egy vérzéses láz, ami 25-90%-ban halálos kimenetelű.

Elterjedés: Az első járvány Közép Afrikában trópusi esőerdőben tört ki 1976-ban, (Dél Szudán és DRC) az utolsó 2014-2016-os viszont városi környezetben (Guinea, Sierra Leone, Liberia). 5 fajtája ismert Zaire, Bundibugyo, Sudan, Reston, Taï Forest

Hogyan kaphatjuk el: Vad állatokról (gyümölcs denevér, gorilla, csimpánz, erdei antilop, sül) terjed emberre. Majd járványszerűen emberről emberre terjed a fertőzés, direkt kontakt útján – vér, váladék, testnedvek fertőznek sérült bőrön vagy nyálkahártyán át. Temetés, eü dolgozók különösen veszélyesek. Az ondóban, herékben, szem belsejében, központi idegrendszerben hónapokig túlél a vírus gyógyult betegekben is.

Tünetek: 2-21 nap a lappangás, addig nem fertőznek az emberek, amíg a tünetek meg nem jelennek. Láz, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, ezután hányás, hasmenés, máj és vese elégtelenség, belső és külső vérzés.

Diagnózis: mindenféle vérteszt, mert nincs egyedi tünete

Megelőzés: Védőoltás még nincs, Guinea-ban kipróbált rVSV-ZEBOV működött.

  • 350 000 oltottak be a DRC járvány alatt  rVSV-ZEBOV-GP (ERVEBO) Ebola vakcinával, törzskönyvezték
  • Ad26.ZEBOV/MVA-BN-Filo (Janssen/Bavarian Nordic) vakcinával 2019 November 14 óta 16 140 embert oltottak be DRC

Vadállatokat nem eszünk nyersen és kesztyűben fogdossuk. A járvány terjedésének megelőzése komoly közegészségügyi intézkedésekkel lehetséges. A betegek gondozása csak védőfelszerelésben.

Gyógyítható: Nem, tüneti kezelés, mint re hidrálás segítheti a túlélést.PLusz a WHO engedélyezett 2 monoclonal antitestet (Inmazeb and Ebanga

A madagaszkári járvány kapcsán most volt ezzel tele a média, úgyh pár szó a pestisről. Egyébként Madagaszkáron endémiás, minden évben ősszel van szezonja.

Pestis

Egy Yersinia pestis által okozott betegség, van bubó és a tüdő pestis az állatok bolhái terjesztik (XIV. sz. 50 millióan haltak bele Európában)

Elterjedés: Főleg Afrika, 2010 -2015 3.248 esetet riportáltak a világon, ebből 584 volt halálos, főleg Democratic Republic of the Congo, Madagaszkár (szept-április), Peru.

Hogyan kaphatjuk el: fertőzött állatok bolháinak csípése, fertőzött szövet vagy cseppfertőzéssel légutakon keresztül

Tünetek: 1-7 nap lappangás után, láz, hidegrázás, fejfájás, gyengeség, hányás; a bubó pestis (megnagyobbodott nyirokcsomók) 30-60%-ban halálos, a tüdő 100%-ban, ha nem kezdik korán kezelni

Diagnózis: Labor diagnózis, mintából

Megelőzés: bolhacsípés elkerülése, döglött állatot nem fogdosunk

Gyógyítható: Igen, antibiotikum

 Tífusz

Salmonella typhi baktérium okozza. Sok betegség enyhe tünetekkel zajlik, mely veszélyt jelent a betegség terjedése szempontjából

Elterjedés: 11-20 millió megbetegedés évente, ebből 128-161ezer meghal

Hogyan kaphatjuk el: Baktériummal szennyezett étel, víz fogyasztása (szennyvízzel locsolt zöldség, gyümölcs)

Tünetek: Magas láz, gyengeség, fejfájás, ködös állapot, bőrkiütések elsősorban a has bőrén, súlyos esetben a vékonybél vérzése, perforáció

Diagnózis: Labor diagnózis, mintából

Megelőzés: OLTÁS Megfelelően biztonságos, hőkezelt ételt, palackozott vagy forralt italt szabad csak fogyasztani. Gyakori fertőtlenítőszeres kézmosás. Van védőoltás.

Gyógyítható: Igen, antibiotikum

HASMENÉS

Gyakorlatilag elkerülhetetlen velejárója az utazásnak (kivéve én, aki állandóan hashajtót szed), de lehet súlyosabb oka is – amőbás dizentéria (nyákos véres széklet), giardiázis!

mit tegyünk, ha mégis..:

    • Rehidrálás,
    • Tüneti kezelés  - loperamid (Imodium), probiotikum
    • Adszorbens  - bizmuth pl Bolus Adstringens
    • Oki terápia

    Rifaximin (3x200 mg 3 napig) nincs szisztémás hatás, mellékhatás mert nem szívódik fel

    vagy súlyos esetben

    ciprofloxacin (500 mg egy nap vagy 500 mg 3 napig) vagy

    azithromicyn (1000 mg egy nap vagy 500 mg 3 napig)

    • Orvos – ha súlyos (napi 5-nél több), rizslészerű, lázzal jár, 72 óra után is fenn áll
    • Ø helyi csodaszerek (India..), legtöbbször ezekben is antibiotikum van csak nem tudni milyen és milyen minőségű

Orvos – ha súlyos (napi 5-nél több), rizslészerű, lázzal jár, 72 óra után is fenn áll

FOOD SAFETY

mit igyunk, mit együnk:

  • mindig palackozott vizet igyunk (és azzal mossunk fogat), ellenőrizzük a zárókupakot (OK, van kivétel Namíbiában iható a csapvíz bármelyik kempingben) vagy használjunk víz fertőtlenítő tablettát, vagy profi szűrőt.
  • Fertőtlenítsük a dobozos üdítő tetejét, üvegből igyunk szívószállal
  • kerüljük a JÉGKOCKÁT,
  • Friss nyers zöldséget salátát, gyümölcsből csak, amit meg lehet hámozni (banán, narancs, mangó, DE eper, görögdinnyét ne)
  • Ne együnk nyers húst, vagy olyan kaját, ami nem frissen készül (nem mindig az elegáns hotel a jó döntés– ahol sok helyi pl. buszsofőr eszik ott nem lehet baj és általában finom is).
  • A sok légy nem jó jel, az áramszünet sem (fagylaltot ne!!)
  • Használjunk kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt (kézfogás pl. Afrikában alap, pénzek baromi koszosak stb.
  • Speciális diéta - glutén - legyen vésztartalék
  • Segíthet
    • ha kerüljük a húst – India, Egyiptom stb
    • pálinka, coca-cola                                                         

 HEAT STROKE (HŐGUTA)

Ghánában egy vudu szertartásról azért maradtam le, mert egy nagyon fittnek kinéző utazó hölgy szó szerint a karjaimba ájult. Előzékenyen egy közeli sírköre fektettem és szépen magához térítettem, némi szőlőcukor és főleg sok re-hidráló folyadék után nem kellett neki szertartást rendezni. Ahhoz, hogy ne kapjunk hőgutát, napszúrást– ne csak sört igyunk, vizet is lehetőleg rehidráló porral (ORS, NORMOLYTE vagy legalább ISOSTAR) és sokat (ha a vizelet átlátszó vagy nagyon halványsárga akkor iszunk eleget) takarjuk le a fejünk, és használjunk naptejet. Nekem eddigi vízivási rekordom Szudánban a Bayuda Sivatagban volt, 52 fok melegben mentünk egész nap, egy légkondi nélküli autóval – 7 liter vizet ittam meg, erre még a tevék is elismerően bólintottak.

DVT (mély vénás trombózis – tüdőembóliát okozhat)

Magam is azok közé tartozom, akiknek Leiden mutáció miatt nagyobb esélyük van a trombózisra, mindenképp beszéljük át a házorvossal, mert lehet olyan alapbetegségünk vagy eü-i állapotunk, ami érinthet minket utazás szempontból. Nekem LMWH (kis molekulasúlyú heparin injekció)  profilaxissal szabad csak hosszútávon repülnöm, úgyh szúrom magam az utak előtt. A trombózis megelőzés amúgy is jogos – álljunk fel sétáljunk, igyunk minél többet (alkoholmentesre gondolok), akár húzzunk spéci harisnyát.

MOTION SICKNESS, KINETÓZIS

Ebben profi vagyok, bármilyen mozgó járművön rosszul tudok lenni – érdemes előre ülni a buszban, autóban, csak könnyű kaját vagy semmit nem enni, és a Deadolon (dimenhydrinate, OTC) segít, de álmosít (ezért én pl. repülés után nem tudok vezetni ), van akinek a gyömbér, citrom javít és legyen nálunk zacskó.

UTAZÁS ELŐTT

ORVOS

  • ha van krónikus betegség/állapot vagy rendszeres gyógyszerszedés (fogamzásgátlás is az, darázscsípésre allergia is az)
  • OLTÁSOK miatt TROPÓSI SZAKRENDELÉS, OLTÓKÖZPONT
  • MALÁRIA PROFILAXIS
  • útipatika
  • FOGORVOS (költségek, és fertőzés rizikó)
  • kontakt lencse, tartalék szemüveg

Beszéljünk még egy kicsit arról, hogy MIT VIGYÜNK MAGUNKKAL??

Madagaszkárra egy csoporttal mentem trekkingelni, az egyik új-zélandi útitársról kiderült, hogy nem csak pszichiátriai eset, de asztmás is. Simán elindult egy 9 napos trekkingre, ami bőven ment 2000 méter szint fölé, minden asztma gyógyszer nélkül. Szerintem el tudjátok képzelni hány madagaszkári patikát kellett egy vidéki városban végig járnom ahhoz, hogy találjak neki hörgőtágítót meg szteroidos inhalert.

MINDIG vigyünk magunkkal minden olyan gyógyszert, amit rendszeresen használunk vagy használtunk!!

Baromi nehéz ezeket fejlődő országokban beszerezni, több okból is (szabadalmi helyzet, vásárlóképes kereslet hiánya) és abban sem lehetünk biztosak, hogy amit ott kapunk milyen minőségű (hamisítvány, hőmérséklet). Ehhez nem árt, ha van nálunk egy igazolás a felíró orvostól – sőt vannak országok ahová ez muszáj (pl.: Üzbegisztán sőt ott van egy csomó tiltólistás termék is, akár sima megfázás elleni cuccot sem lehet bevinni).

Egy másik sztorim, amikor még az Ex-emmel utaztam, aki életében először, de nem utoljára jött hátizsákos túrára, kicsit megviselődött az első héten, mert egyszerre lett utazós hasmenése, hányt a buszon és lett az Andokban magashegyi beteg. Ezektől mind aztán hmmm kijött az aranyere. Jó egy gyógyszerész barátnő a háznál, bementem a patikába és kértem Suppositorium Haemorrhoidale-t. És tudták mi az.. Mivel nem mindenki gyógyszerész – vigyük magunkkal, ha van olyan gyógyszer, amit alkalmanként használunk leírva a hatóanyag nevet, fel fogják ismerni.

FIRST AID

Bizonyos országokban annyira nincs eü ellátáshoz hozzáférés, hogy pl. Burmában, ha megláttak minket trekkingelni elhagyottabb helyen, a falvakban hozták kötözésre a sérült gyerekeket. Nyilván volt nálam cucc és elláttam őket.

A másik ehhez kapcsolódó történet az említett overlanding alatt a gyógyszerész barátnőm, aki sose járt előtte Afrikába, mikor elhagyta a kamion Nairobit csak annyit kérdezett hoztam-e gumikesztyűt az elsősegélyhez, ha autóbalesethez kell. Vittem – enélkül ne kezdjünk senkit szerelni!!!

Elsősegély – fertőtlenítő kendő, gumikesztyű, ragtapasz, kötszer, fásli

(Motoros elsősegély csomag kapható sokszor szupermarketekben (LIDL/ALDI/OBI stb), kicsi és olcsóbb, így mint külön megvenni)

ÚTIPATIKA

Legyen orvos által aláírt, pecsételt recept/igazolás a hatóanyag nevével

Pálinka persze alap :-)

Fájdalom és lázcsillapító – paracetamol, aszpirin, vagy metamizol származék

Antibiotikum

  • rifaximin (láztalan gasztrointesztinális fertőzés, nincs szisztémás hatása 3x200mg 3 napig),
  • ciprofloxacin (2x500 mg egy napig)

Fertőtlenítő – Betadin oldat vagy kenőcs

Hasmenés ellen – loperamid (Imodium OTC) tüneti kezelés hosszú busz utak, repülő stb. Rifaximin oki terápia, vagy súlyos esetben ciprofloxacin

Rehidráló por – (ors, normolyte vagy rehidrálás házilag: 6 teáskanál cukor és fél teáskanál só egy liter vízhez)

Gyulladás csökkentő/fájdalomcsillapító– ibuprofen (OTC), diclofenac, ha vki hajlamos például lumbágóra vagy ízületi problémákra

Görcsoldó – drotaverin No-Spa OTC

Antihisztamin – (főleg ha vki itthon allergiás növényi pollenekre stb)

Digitális hőmérő

Malária tabletta

Szúnyogriasztó MIN 40% DEET (túraboltokban van általában)

Permethrin spray a ruhára, szúnyoghálóra, travel sheet-re (mondjuk jó lett volna a bolhás sofőrszálláson Jemenben)

Naptej SPF 50 (Ugandában raftingolva a Kék Níluson még a 70-es is kevés volt)

Vízfertőtlenítő tabletta (túraboltokban kapható)

Női cuccok (Afrikában nehéz vagy nincs tampon, betét)

UTAZÁS UTÁN

Mi fontos az utazás után? Mivel valószínűleg még a legtöbb betegség lappangási ideje alatt hazaérünk, ha gyanús tüneteink vannak, menjünk orvoshoz és mondjuk el merre jártunk (Trópusi betegségek szakrendelése).

Még egy nagyon fontos 3-6 hónapig NE ADJUNK VÉRT – a vérkészítményeket nem szűrik a nálunk alapból nem előforduló és ritka trópusi kórokozókra, nyilván nem szeretnénk egy amúgy is legyengült frissen műtött embertársunknak átpasszolni semmit. Sajnos nekem volt a baráti körömben, akiről kiderült, hogy behazudta a kérdőíven, hogy nem járt fél éve sehol – hát csúnyán le kellett b..nom a felelőtlensége miatt.

Zárásként még a kirgiz fiú esete Mongóliába menet – Turkish Airlines, megint elhangzik a bűvös mondat: Is there any medical person on board? Kiderült, hogy a fiú leöntötte magát forró kávéval.. ami persze brutálisan fájt. Szóval gyorsan rávettem tolja le a nadrágját, szerencsére nemesebb részeket nem égetett meg. Megint előkerült a gépen a gyógyszeres doboz és nemsokára már vidáman kártyázott, vodkázott tovább..

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr813469451
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása