Utazóblog

Nepal 2. resz

2012/06/16. - írta: Valis&Co.

4. nap
Buszozas Kathmandubol Pokharaba. A busszal nem volt baj, de velem igen. Meg ki se ertunk a varosbol maris hanytatott eletmodot folytattam. Igy Pokharabol a megerkezes utan nem sokat lattam. Pedig szep (igaz eleg turistas) varos egy to parton korben hegyekkel (mondjuk a monszun miatt eleg paras, felhos, szoval alig latni a hegyeketl)

5. nap
Reggel rovid autokazas a trekking beszallo pontjahoz, Naya Phul-ba. Szerencsere eleg tiszta az ido, nehany csucs (Annapurna, Fishtail...) jol latszik. Megjon a ket teherhordonk is, ez a mai jo hir, mert nem vagyok tul jo eroben es kis zsakom igy is 8-10 kg, mert valamennyi vizet is vinni kell.

Aztan elindulunk, Ghandruk falu fele. Eleinte mezogazdasagi ut, aztan osveny a folyo vonalat kovetve. Majd kolepcsok, es meg lepcsok..Rizs, kukorica és köles foldek kozott. A panorama fantasztikus. Kis falvak, bivalyok, kecskek, foldeken dolgozo helyiek, iskolaba meno gyerekek.

Osszesen a napi tav 1000 meter szint felfele, kb 10 km tavolsag. 6 orat megyunk. Ez azert lazasan, kaja nelkul mar kicsit eros. És klassz mikor ki van irva, hogy mar megtettel 3872 lepcsot es mar csak 4985 van
hatra...De valahogy nehany liter vizet kiizzadva (ja kozben arnyekban van 30 fok) felerek. A szallasunk nagyon egyszeru de tiszta. Delutan meg korbe setaljuk a falut, kulonosen a regi meg hagyomanyos gurung reszek erdekesek.. Aztan ajulas...

6. nap

Ebreszto reggel 5kor, hatha tiszta az ido es latszanak a hegyek.. Es igen az Annapurna South egesz jol latszik..
A mai menu eloszor 1,5 ora ereszkedes a folyoig.. Kolepcsokon. Fuggohidon at. Utana egy nagyon durva szint felfele, vagy 600 meter. Kolepcsokon. Ebed annak aki tud enni. Utana mar csak a kovetkezo kb 400 meter szintet kell megmaszni hogy Tolka faluban elerjuk a szallast. Ez nem volt olyan hosszu nap, netto 5 orat mentunk.
A taj kb mint elozo nap, de egyreszt szep, masreszt minden faluban van valami erdekesseg .. Hol gombat szaritanak, hol spenotot, hol kismacska van, hol kiskecsket simogatunk. Persze en leginkabb a letfenntartasert kuzdok, lazasan, nemi levessel feltoltve...Delutani pihenonket csak egy menesnyi teherhordo lovacska zavarja meg, szines szott szerszamokkal es csengokkel felszerelve. Nem haragudtunk.

7. nap
Vegre laz nelkul lepcsozom, mar csak hoemelkedesem van. Igy azert konnyebb es nem is megyunk csak  kb. 500 meter szinetet felfele, egy 2000 meteres dombon kell atmaszni. A taj is valtozik, a foldek utan mar egy tolgy es rhododendron erdoben nyomjuk es lefele. Vannak ugyan piocak, de az indiai elmenyekhez kepest alig es nem is profik. Eleg gyorsan Damphusba erunk, delutan olvasas, es persze alig varjuk a nap fenypontjat amikor megrendeljuk a vacsorat...

8. nap
Bar brutal szep kilatasa van a kis teahouse-nak ahol alszunk, mar reggel 5kor felhos az ido. A hegyek nem latszanak, csak a paraban a napfelkelte. Sajnos ez a hatranya annak hogy a monszun idejen trekkingelunk. A nagy elonye hogy alig lattunk feher embert, pedig ezeken az utakon csucsidoben neha 100-150 turista araszol egymas mogott. Esni amugy csak delutan esik, kb egy orat, eddig meg elazni sem sikerult, mert addigra mindig elertuk a celfalut.
Ma csak lefele menes van, 2 oranyi lepcsozes Phedi-ig. Innen vissza Pokhara. Koran ott vagyunk, igy a delutan varosnezessel telik, Devi vizeses, barlangban templom, barlangban vizeses, tibeti gompa ahol pont latunk egy szertartast, Seti folyo szoros, templom,  Phewa Tal to, Gurka muzeum, regi newari varosresz... Aram nincs, es esik, de talaltam internetet ami mukodik.

Azert a lepcsok es az ejszakai lazas izzadas hianyozni fog, de holnaptol 2 nap rafting :-)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr474592061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása