Utazóblog

BURMA 5. resz

2012/12/28. - írta: Valis&Co.

Bejegyzés alcíme...

11.-12. nap Bagan


Ez Burmaban a foattrakcio, vilagorokseg meg minden.. Szoval van kb 40 km2 teruleten elszorva ugy 3000 ezer templom, az 1 meterestol a bazi nagyig.. Valamikor  XI-tol a XIIIig epitettek a kiralyok, ebben az idoben tertek at a hindu vallasrol a buddhizmusra. Aztan jottek a Mongolok es a birodalom elkoltozott.

Nagyjabol 15 jelentosebb pagodat sikerult megneznem 2 nap alatt, mindegyik kulonbozo volt, feherre vakolt es vorosteglas, meg amelyikben freskok vannak (van egy, ahol csak leder noket abrazolo freskok vannak, tele az egesz ribanc grafittivel, ki tudja miert, talan hogy teszteljek a szerzeteseket), van amelyikben kofaragasok. Nem is tudtam eldonteni melyik teccik legjobban..

Persze este kotelezoen felmasztam az egyik pagoda legtetejere (adtam a teriszonynak rendesen, oda mar csak egy francia srac jott fel mellem) naplementet nezni. Volt egy szabad delutan, erre persze megint belazasodtam (legkondi, nem birom) ugyhogy a biciklizesrol le kellett mondanom, de azert lovasfogaton elmentem meg egy kicsit nezelodni.

Aztan meg elmentunk falut nezni, mondjuk a tobbi videken latottakhoz kepest itt a turistakbol jobban elnek az emberek.

13. nap

Repules Yangonba.

Azt kell tudni hogy itten a legiközlekedes muszaj (ha van is ut, boralmas allapotban van es lassu, nehol a vonat, hajo mukodik, mentunk ugy is, de 9-12 orat kell raszanni)  de eleg gyatra bitonsagi korulmenyekkel mukodik. Egy nyavalyas komputer nincs a reptereken, minden kezzel papiron... Van par magan legitarsasag (az allami felejtos, vagy ongyilkos jelolteknek valo), de ezek is jol lehasznalt, turkaloban kilora vett 1-2 geppel uzemelnek. Mind a szokasos turista varosok kozott jar korbe Yangon - Bagan- Mandalay - Heho - Bagan utvonalon naponta ketszer, valamelyik iranyban.

Mikor leszalltunk tudtuk meg hogy megint szerencsetlenul jart egy repulogep, es nem mindenki elte tul mikor egy rizsfoldon kenyszerleszalltak. A tobbinek meg oriasi mazlija volt (egy legiutaskiseronek koszonheto, aki ki tudta nyitni a vészkijaratot idoban), kettetort a gep es kiegett, hogy ki tudott menekulni.. (ugyanabbol a varosbol indultunk reggel, csak mi ellenkezo iranyba, szerencsenk volt)

Utana par ora busszal Ngwe Saug-ig delre. Itt mar mindenhol utellenorzesek, felirnak mindent precizen (ehhez barikadonkent kell 6 ember, komputer sehol nincs, ebbol egy a penzt veszi el, ketto zold papirra ir, egy egy feher listara es egy meg nez) es sokkal nagyobb a szegenyseg mint a turista csapason levo falvakban.

14.-15. nap

Burmai bics, homok, meleg tenger, palmafak es temgeriherkentyuk :-) Alig volt egy lelek a parton, nehany gazdagabb helyi Yangonbol. Eleg jo kis tengerpart es vegre futas reggel a homokban. Meg seta a kozeli faluban.

16. nap

Vissza Yangon, delutan meg varosnezes, a hires Scott market (ekszer, ruha gondolhatjatok mennyit vasaroltam), meg setalgatas. 

17. nap

Delben fogok atrepulni Thaifoldre es ha egyben megerkezem, folytatas onnan - bar asszem akkor mar vmi mas cimet kell adnom :-)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr264984925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása