Utazóblog

(Thaiföld) - BURMA összegzés

2013/01/12. - írta: Valis&Co.

Bejegyzés alcíme...

Már egy hete itthon, úgyhogy lassan illik befejezni a naplót..

17. nap - 25. nap   Thaiföld

Nos eredeti terveim szerint ezt a hetet leginkább Hua Hin-ben gondoltam eltölteni (3 éve nekem nagyon bejött a hely), de a sors vagy mondjuk így az Élet, átírta a terveimet... Így a publikus thai beszámoló igen rövid lesz, mert bár voltak kalandjaim, a leírást oly mértékben kellene cenzúráznom, ami értelmetlenné tenné az egészet. Egy darab nevezetsséget sem láttam, de jól mulattam, Hua Hin-be is eljutottam (igaz csak 2 napra) és megállapítottam h thaiföld továbbra sem okoz csalódást.

És egy kis összegzés Burmáról:

Évek óta terveztem Burmát (pl Papával 2010-ben ide akartunk jönni..), de csak most jött össze, amit így utólag tényleg sajnálok. Nagyon más élmény lett volna 5 éve, mikor turistát alig lehetett látni. Sajnos az én ízlésemnek túl sokan voltak - ehhez persze hozzájárult az is, hogy főszezonban voltam, mert nem engedtek el októberben szabira - és még annál is több volt a kínai turista..

A látnivalók csodálatosak, és minden napra jut vmi amitől az embernek tátva marad a szája.. Így utólag az én kedvenceim az U Bein híd, a bagani templomok és Inwa. Meg persze az Inle-tó. Szóval minden ami a turistacsapáson van gyönyörű.. de

a turista csapásról gyakorlatilag letérni nem lehet. Az ember ezen nevezetességek között mozoghat, de van egy másik Burma is.. Mert az ország nagy része lezárt terület ahová bejutni lehetetlen, és ahol súlyos etnikai zavargások, gyermek katonák, kényszermunka táborok, drágakőbányák, gyerekmunka és rabszolgaság van, turista látványosságok helyett.

Az 1962 óta uralkodó katonai hunta a szocializmus burmai útjának megvalósításával gyakorlatilag a világ egyik legszegényebb országává tette az egykori jólmenő brit gyarmatot - gazdaságilag 174. ország még Bangladesh is 10 hellyel előrébb van (2011 GDP PP/per capita). Ebből a turista ösvényen nem sok látszik, tiszta kirakat falvakkat lehet nézegetni, de délebbre buszozva már látszott a brutál nyomor és oda valljuk meg még beengedtek, mi lehet a lezárt részeken...

És bár újabban azt mondják elindult a demokratizálódás, sajnos lényegi változás nem történt, Aung San Suu Kyi -t az évtizedekig tartó háziőrizetből ugyan kiengedték de a hatalom ugyanazon kezekben van. És igen vannak itt is újgazdagok, a katonai felső vezetés és barátaik nyílván jól élnek..(láttam csillivilli plázát Yangonban, ahol a SUVokat sofőr vezette, és mondjuk Mango boltban vásároltak, és van olyan mágnás ex tábornok akinek féltucat 5 csillagos szállodája van)

Egyszer próbáltam tesztelni a vezetőnket a rohingya konfliktussal, és meghallgathattam a hivatalos állami verziót..ami kb 180 fokkal volt ellentéte annak amit sejteni lehet az igazságról (megjegyzem nem vártam mást, tele volt besúgokkal és minket figyelő ügynökökkel az utazás) A legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye tudniillik idén le volt zárva Burmának, mert Rakhine államban volt egy kis balhé..

A rohingyákról annnyit kell tudni hogy kb 1 milliós muszlim kisebbség egy buddhista országban, ahol ugyan sok száz éve élnek, de nincs állampolgárságuk, és folyamatos attrocitások érik őket. 2012es konfliktusban majd 1000 rohingyat öltek meg és közel 100.000en kényszerültek elhagyni lakóhelyüket (Ákos foldkereken.hu meglátogatott  bangladeshi rohingya menekült tábort, néhány fotó a facebook-on http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10151369298117323&set=a.10151369143007323.534089.554652322&type=3&theater , el sem tudom képzelni milyen lehet egy bangladeshi menekülttáborban felnőni).  Novemberben csak a műholdas felvételek alapján derült ki hány muszlim falut és városrészt égettek fel és romboltak le. http://www.hrw.org/news/2012/11/17/burma-satellite-images-show-widespread-attacks-rohingya

És nem ez az egyetlen kisebbség - Kachin, Shan, Karen, Lahu - mind lezárt terület a fegyveres harcok miatt.

Szóval amit látunk Burmából gyönyörű, de van egy másik arca is és ezzel érdemes tisztában lenni, utánaolvasni..

Na erről az jutott eszembe olvasni való, kötelezően: a gyarmati időkről George Orwelltől aki ott szolgált 5 évet Burmese days, az utolsó királyról, a 3. angol-burmai háborútól a II. VH, napjainkig szerintem alap: Amitav Ghosh The Glass Palace. És aki szereti a mozgóképeket Luc Besson The Lady, Aung San Suu Kyi-ről.

Gyakorlati dolgokról:

mobil telefon van a helyieknek, de roaming nincs, úgyhogy a telefonomat ébrszetésen kívül másra nem használtam. Internet már elég sok helyen van papíron, de gyakorlatban használhatatlanul lassú, ha egyáltalán működik (többnyire nem). fejlámpa kötelező minden időpillanatban, gyakoriak az áramkimaradások.

kizárólag hibátlan 2006 után nyomott USD érdemes vinni, és annyit hogy vészhelyzetre is legyen készpénz mert külföldieknek is használható ATM vagy kártyaelfogadó hely nincs az országban (de cserében biztonságos, én pár ezer dollárral mászkáltam a hasamon gond nélkül) Bár a régebbi útikönyvek azt írják a reptéren tilos váltani (LP), ez már nem igaz ott a legjobb az árfolyam.

szállás kapcsán arra érdemes figyelni hogy új szálloda nem épül(t) és egyre több a turista, főszezonban nem volt elég a hely..akinek nem volt foglalása sokszor hoppon maradt, couchsurfing, háznál alvás tilos és a besúgók miatt a helyiek nem kockáztatják hogy külföldieket altassanak.

érdemes szuveníreket a meglátogatott kézműves helyeken vásárolni, meglepően jó minőségűek és szépek, mondjuk a jade köves cuccok olcsóbbak mint a műanyag.

ja és már lehet coca-colát kapni :-( szóval addig menjetek és nézzétek meg Burmát amíg a globalizáció oda nem ér....

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr395013519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása