Utazóblog

Akkor Te minden ellen be vagy oltva, ugye? Tanácsok egészségtudatos utazáshoz

2017/12/10. - írta: Valis&Co.

Akkor Te minden ellen be vagy oltva, ugye?

Utazás a világban gyógyszerész szemmel

Amikor ismeretlenek/ismerősök megtudják, hogy gyógyszerész vagyok és/vagy utazom 99%-os találati aránnyal ez az első kérdésük: Te akkor minden ellen be vagy oltva, ugye? A választ szerintem sejtitek…

A 30 év alatt mióta a világot járom rengeteg egészségügy kalandom volt, szerencsére többnyire én gyógyítottam másokat. Kiderül majd, hogyan kezeltem maláriát Ugandában, akadályoztunk meg egy kényszerleszállást a Közép-Afrikai Köztársaságba, vettem rá egy kirgiz fiút, hogy tolja le a nadrágját Mongóliába menet a repülőn, és mit mondtam egy ausztrál lánynak, aki fogamzásgátlásról kérdezett Afrikában. Ezeken a néha vicces, néha tanulságos sztorikon keresztül szeretnék szakmai, de inkább gyakorlatias, mint tudományos tanácsokat adni hogyan legyünk egészségtudatosak utazás előtt, alatt és után. Megtudhatjátok, mire kell/lehet védőoltást kapni? Milyen járványoktól féljünk, és hol tudunk tájékozódni? Hogyan lehet a malária ellen védekezni? A pálinka nyilván alap, de milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni? Mire figyeljünk utazás közben, hogy az utóbbira lehetőleg aztán ne legyen szűkség? Az 5. Járatlan Utak Fesztiválon elhangzott előadásom anyaga

Disclosure:

Eredeti végzettségem gyógyszerész, de semmilyen érdekem nem fűződik az előadásban elhangzó gyógyszerek fogyasztásának növeléséhez és semmilyen kapcsolatban nem állok az ezeket forgalmazó cégekkel (sohasem dolgoztam vakcinákkal és múltbéli/jelenlegi cégem egyetlen említett terméket sem forgalmaz).

A továbbiakban elhangzó előadás általános, alapvető egészségvédelmi tanácsadásnak minősül – a könnyebb és egyértelmű érthetőség érdekében megemlítem egy-két vényköteles gyógyszer hatóanyagát, ezeket csak orvos írhatja fel.

Mindemellett sem az előadás, sem az interneten bárhol olvasottak nem helyettesítik konkrét esetben a hozzáértő orvossal való egyeztetést, ezért minden esetben kérjük ki háziorvosunk, illetve trópusi betegséggel foglalkozó szakorvos véleményét! Fontos azt is tudni, hogy minden gyógyszernek más-más mellékhatása/ellenjavallata lehet, így egyénileg kell az orvosnak eldönteni, hogy valamely gyógyszert valaki használhatja-e vagy sem.

Milyen irodalmat használtam és hol tudnak az érdeklődők utána nézni:

WHO honlap (angol)

http://www.who.int/en/ (általános)

http://www.who.int/topics/travel/en/ (utazás és egészség, vakcinák stb.)

http://www.who.int/topics/disease_outbreaks/en/ (aktuális járványok)

http://www.who.int/ith/vaccines/en/ (védőoltások)

http://www.who.int/topics/en/ (betűrendes kereső)

Oltóközpontok (magyar)

https://oltokozpont.hu/hu

http://www.oek.hu/oek.web?to=852,753,750&nid=209&pid=1&lang=hun

További budapesti és vidéki oltóközpontok listája:

https://www.sanofipasteur.hu/utazasi-vakcinak/nemzetkozi-oltohelyek

Magyar Konzuli Szolgálat (magyar)

http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacsp

politikai, biztonsági, terror, járvány stb. helyzet

Brit Külügyminisztérium (angol)

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice

politikai, biztonsági, terror, járvány stb. helyzet, térképekkel

 A leggyakoribb kérdés, amit ismeretlenek, ismerősök feltesznek, amikor megtudják gyógyszerészként világutazó vagyok - Akkor Te ugye minden ellen be vagy oltva??? Nos, minden ellen, ami ellen van oltás (hülyeség ellen sajnos nincs, pedig igény lenne rá) és ami előfordulhat azokon a területeken ahova utazom. Mivel a kedvenc földrészem Afrika, szerintem az előadásom végére nagyjából kiderül, hogy így mindenre szükségem van..

Az egyik utólag! már vicces sztorim az volt, amikor kivételesen elvittem a szintén gyógyszerész barátnőmet egy kelet-afrikai overlanding túrára, mert a gorillákat látni kell. Ezeken a teherautós sátras túrákon mindig a szakáccsal érdemes összebarátkozni először, nos mi igyekeztünk. Így történt, hogy mikor Issának maláriás rohama lett engem kért meg, hogy segítsek. Ugyan minden lakott területtől távol táboroztunk, de próbáltam rábeszélni, hogy menjünk el egy tesztre (ingyenes, és a rezisztencia miatt fontos) de félt, hogy elveszti az állását.. viszont szegény láthatóan nagyon szarul volt. Mit volt mit tenni megnéztem a terápiás dózis ttg-ra és kiadagoltam a mefloquinet. A mefloquine-nak még a heti egy tabletta profilaktikus dózisban is lehet durva mellékhatása (mondjuk én jól bírom és ezt szoktam használni). Issának összesen 6 tablettát kellett volna bevenni 3-2-1 tbl. adagolásban 8 óránként. Megkértem a barátnőmet, adja be neki és magyarázza el, hogy kell szedni. Jön vissza kérdezem, hol a többi tabletta – Hát beadtam neki mindet egyszerre - Úristen megöltük a szakácsot!!! Ki fog főzni és hova dugjuk a hullát?

Annyi bizonyos nem aludtam jól éjszaka – reggel 4-kor hallom vki matat a kamionon, Issa reggelit csinál. Kérdezem hogy vagy? Kicsit szédülök.. Azt a megkönnyebbülést – mondjuk egy biztos a maláriáját kikezeltük és azóta is barátok vagyunk :-)

Malária

Malária életveszélyes betegség, amit Plasmodium (falciparum és vivax főleg) paraziták okoznak és az Anopheles nőstény szúnyogok terjesztenek.

Elterjedés: Mind a fertőzések száma, mind a halálozás csökken, 2015-ben 91 országban volt malária veszély, de főleg Afrika – a maláriás esetek 90%-a, a halálesetek 92 % itt történt, összesen 212 millió esetet jelentettek 2015-ben, 429.000 haltak meg.

Hogyan kaphatjuk el: Szúnyogcsípés, általában hajnalban vagy naplementekor

Tünetek: 10-15 nap lappangás után –  láz, fejfájás, hidegrázás. Ha 24 órán belül nem kezdik kezelni a Falciparum által okozott halálos lehet.

Diagnózis: gyors teszt

Megelőzés:

 • Elsősorban a szúnyogcsípés kontrollja – szúnyogriasztó, szúnyogháló, szúnyogirtás.
 • Léteznek megelőzésre gyógyszerek – atovaquone–proguanil (1x), mefloquine (heti 1 x), doxycyclin (napi 1x) chloroquine (heti 1x) – De egyik sem gyújt teljes védelmet!, de csökkenti a rizikóját annak, hogy belehaljunk. Mefloquine 2–3 héttel indulás előtt kell elkezdeni, a doxycycline vagy atovaquone–proguanil 1–2 nappal indulás előtt kell elkezdeni. Chloroquine elég 1 héttel indulás előtt.. Hazaérkezés után még 4 hétig kell folytatni, kivéve atovaquone–proguanil, azt csak 1 hétig.
 • Oltás még kifejlesztés alatt RTS,S/AS01 (RTS,S)

Gyógyítható: Igen, ha időben elkezdik artemisinin-alapú kombinációs kezelés, de a rezisztencia rizikója fenn áll (főleg DK Ázsiai országokban mutatták ki). Utazásközben “standby emergency treatment”, vagy SBET – DE nem azzal a szerrel, amit profilaxisra szedtünk (Ezt alkalmaztam Issánál)

Malária ellen tehát nincs védőoltás, nézzük, mik azok a betegségek, ami ellen szerencsére már van. Az egyik ezek közül a sárgaláz – vannak országok ahová az oltás meglétét igazoló oltásikönyv nélkül be sem lehet lépni. Az oltás meglétét akkor is kérhetik, ha az útlevelünkből látszik, hogy sárgaláz szempontból érintett országban jártunk:

Sárgaláz/Yellow fever

A sárgaláz egy akut vérzéses vírusos megbetegedés, amit fertőzött szúnyogok terjesztenek

Elterjedés: Főleg Afrika, Közép és Dél Amerika. 84 000–170 000 súlyos eset és 29 000–60 000 halálozás/év

Járványok alakulhatnak ki, ha fertőzött emberen keresztül sűrűn lakott, szúnyogokkal teli területre kerül be a vírus.

Hogyan kaphatjuk el: szúnyogcsípés

Tünetek: 3-6 nap lappangás után, van, akinél nincs tünet, ha van: láz, izomfájdalom, hátfájás, fejfájás, étvágytalanság, hányás, ezek sokszor pár nap után eltűnnek, de aki egy második súlyosabb stádiumba kerül (láz, máj és/vagy vese érintettség), sárgaság alakul ki és vérzés, ezen betegek fele kb. meghal 7-10 napon belül.

Diagnózis: Nehéz, mert hasonlók a tünetek más betegségekhez. Vér teszt, illetve antitest teszt

Megelőzés: OLTÁS!!! 30 nap után hatásos, bizonyos országokba utazóknak kötelező. Mellékhatás 0.4- 0.8 / 100 000 oltott, 60 év felett gyakoribb (élő, gyengített kórokozó)

Gyógyítható: Nincs rá gyógyszer, csak tüneti kezelés létezik, ami javíthatja a túlélést

Egy másik szúnyogok által terjesztett betegség, ami egyre gyakoribb probléma, és pont a könnyen utazható, turisták által kedvelt és tömegesen látogatott Dél-Kelet-Ázsiában gyakoribb a veszélyesebb vérzéses verzió:

Dengue vagy vérzéses dengue

Szúnyog által terjesztett influenzaszerű betegség, aminek egyes esetekben súlyos formája alakul ki, potenciálisan halálos szövődményekkel.

Elterjedés: Rohamosan terjed – a világ népességének fele kitett a rizikónak, trópusi és sub-trópusi klímán városi vagy városias környezetben, a vérzéses verzió főleg Ázsiában és Latin Amerikában probléma. Évente a becslések szerint 390 millió dengue infekció történik 96 millió klinikai tünetekkel (jelenteni csak 3,2 milliót jelentettek). Európában is megjelent Madeira, Horváto, Franciao.

Hogyan kaphatjuk el: Nappal aktív nőstény szúnyogok csípésével, a fertőzött ember a szúnyog közvetítésével tovább fertőz

Tünetek: 4-10 nap után, influenzaszerű magas lázzal + komoly fejfájás, szem mögötti fájdalom, izom ízületi fájdalom, hányás, kiütés, általában 2-7 napig tart. Súlyos eseteknél a láz csökken, de súlyos hasi fájdalom, állandó hányás, vérző íny, véres hányás – 24-48 óra kritikus

Diagnózis: szerológia

Megelőzés: Az első vakcinát regisztrálták CYD-TDV Sanofi Pasteur. A szúnyogcsípés elkerülése – szúnyogháló, hosszú ujjú ruházat, szúnyogriasztó stb. (nappal!)

Gyógyítható: nincs specifikus terápia, de korai diagnózis és tüneti kezelés segít

SZÚNYOGOK ÁLTAL TERJESZETT BETEGSÉGEK

 • Aedes

Chikungunya

Dengue fever

Lymphatic filariasis

Rift Valley fever

Yellow fever

Zika

 • Anopheles

Malaria

Lymphatic filariasis

 • Culex

Japanese encephalitis

Lymphatic filariasis

West Nile fever

VÉDEKEZÉS

Szúnyogriasztó MIN 40% DEET (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) (túraboltokban van általában), ennél kisebb koncentráció avgy növényi hatóanyag nem ér semmit. Használni  este és nappal!!!, 3-4 óránként ismételve, lehet/kell a ruhára is. Jó lehet még az IR3535 (3-[N-acetyl-N-butyl]aminopropionic acid ethyl ester) or icaridin (1-piperidinecarboxylic acid, 2-(2-hydroxyethyl)-1methylpropylester) hatóanyag.

Permethrin (NO BITE, Lifesystems EX4 Anti Mosquito Clothing Spray) vagy etofenprox spray a ruhára, szúnyoghálóra, ágyneműre

Szúnyogháló alatt alvás, ha kezelve lett még jobb.

Szobát bespray-zni alvás előtt, elektromos vagy éghető riasztó szabadtérben

Fejre rovarháló extrém helyeken

Hosszú ujjú ruházat

Az előző Járatlan Utakon Jemenről tartottam előadást, sajnos ott most nem csak a háború, de a kolera járvány is pusztít

Kolera

Kolera egy akut hasmenéses betegség, ami kezeletlenül órákon belül halálos lehet.

Elterjedés: 1.3 - 4.0 millió eset évente, 21 000 -143 000 halálos

Hogyan kaphatjuk el: Vibrio cholerae baktériummal fertőzött étel vagy víz

Tünetek: 12 óra - 5 nappal a fertőzés után, a legtöbb fertőzöttnek nincs, vagy enyhe tünetei vannak (de terjesztik), súlyos esetben vízszerű hasmenés, ami kezeletlenül halálos

Diagnózis: tünetek

Megelőzés: OLTÁS, biztonságos ivóvíz (és pl. nyers salátát, görögdinnyét nem eszünk)

Gyógyítható: folyadékpótlás, re-hidrálás, súlyos esetben IV, antibiotikum

Szintén alap vakcináció létezik a bakteriális agyhártyagyulladás ellen:

Meningococcal meningitis

Bakteriális (Neisseria meningitidis) agyhártyagyulladás, amely ha nem kezelik 50%-ban halálos, de az időben elkezdett kezelés mellett is meghal 5-10%, és túlélve is lehet maradandó agykárosodás.

Elterjedés: Főleg sub-szahara Afrikában – 26 ország, 2014-ben 12.000 eset volt ebből 1.146 halálos

Hogyan kaphatjuk el: cseppfertőzéssel a légutakon keresztül

Tünetek: 4 nap lappangás után, merev nyak, magas láz, fényérzékenység, fejfájás, hányás

Diagnózis: gerincvelői folyadékból

Megelőzés: Hatékony védőoltások vannak

Gyógyítható: kórházi kezelést igényel, antibiotikum terápiával

Egy másik afrikai overlanding túrán fiatal ausztrál lány kérdezte meg egy józanabb pillanatában, (amúgy nem jó kengurukkal utazni vagy isznak vagy másnaposak), hogy a malária ellen szedett doxycyclinnek van-e interakciója a fogamzásgátló tablettájával. Mondtam neki, hogy ... mindegy, az első szabály NO SEX IN AFRICA.

HIV/AIDS

Elterjedés: 2016, 1.0 millió ember halt meg AIDS-ban világszerte, 36.7 millió HIV pozitív van, ebből 25,6 millió Afrikában, és évente 1.8 millió új fertőzés

Hogyan kaphatjuk el: fertőzött személytől szexuális úton, vagy közös tű használat, piercing vagy más nem steril orvosi beavatkozás, fertőzött vérkészítmény,

Tünetek: a fertőzés stádiumától függ, az elején általában nincs, aztán ahogy romlik az immunrendszer állapota, nyirokcsomó megnagyobbodás, fogyás, láz stb.

Diagnózis: szerológiai tesztek kombinációja

Megelőzés: No Sex in Africa, rizikó fatorok elkerülése (óvszer, steril tű stb.)

Gyógyítható: Nem, de élethosszig tartó antivirus kezeléssel jobb a túlélés

Egy másik tanulságos sztori egyik kambodzsai utamon történt, ahol a fővárosban Pnom Phen-ben buliztunk haverokkal, a helyszín egy tetováló szalon volt és tetemes mennyiségű alkoholos ital fogyasztása képezte részét az estének, beleértve a tetováló mestert is. Hajnalban, egyszer csak egy rettenet betépett amerikai csaj esett be a szalonba és ragaszkodott hozzá, hogy ott és akkor tegyenek be neki egy orr piercinget. Nem tudom ki volt részegebb a csaj vagy a piercinget betevő srác. Hogy mi ebből a tanulság, hamarosan kiderül..

Hepatitis C

Hepatis C vírus által okozott gyulladásos májbetegség, ami máj cirózishoz vagy májdaganathoz vezethet krónikus esetben

Elterjedés: világszerte 71 millió ember él Hep C fertőzéssel, évente ~400.000 halnak bele, főleg Európa és a Meditterán régió

Hogyan kaphatjuk el: vérrel – közös injekciós tű, nem szűrt vérkészítmény, TETOVÁLÁS!!! (mert a tű lehet hogy steril, de a festékben elél a vírus!), szexuális úton, nem steril orvosi beavatkozás (PIERCING, FOGÁSZAT!)

Tünetek: Akut esetben többnyire tünetmentes, és az esetek 15-45% spontán gyógyul, a maradéknál viszont krónikussá válik a fertőzés

Diagnózis: általában már krónikus fázisban, szerológiai teszttel

Megelőzés: vakcina nincs, kerülni kell a rizikó tényezőket KÖZÖS INJEKCIÓS TŰ, NEM SZŰRT VÉRKÉSZÍTMÉNY, TETOVÁLÁS!!!, SZEXUÁLIS ÚTON, NEM STERIL ORVOSI BEAVATKOZÁS (FOGÁSZAT!, PIERCING)

Gyógyítható: 95%-ban igen, drága vírus ellenes szerek kombinációjával, amiket hosszú ideig kell használni és súlyos mellékhatásuk van, nem vidám a kezelés.

Hepatitis B

Hepatitis B vírus infekció mai a májat támadja meg, akut és krónikus formája van

Elterjedés:  257 millió fertőzött él a világban, 2015-ben 887.000 haltak bele

Hogyan kaphatjuk el: vérrel vagy más test váladékkal, injekciós tű, szex, anyától gyerekre, tetoválás, borotva, orvosi beavatkozás (fogászat!!) 7 napig életképes testen kívül, gyerekeknél és eü dolgozóknál gyakoribb

Tünetek: Lappangás 75 nap. Akut esetben általában tünetmentes, ritkán sárgaság, sötét vizelet. Krónikus esetben máj cirózishoz és máj daganathoz vezet

Diagnózis: Labor vérteszt

Megelőzés: OLTÁS 1 milliárd embert oltottak be eddig

Gyógyítható: nincs specifikus kezelés akut esetben, krónikus esetben vírus ellenes készítmények 

A legenyhébb hepatitisz, bár ezt sem próbálnám ki szívesen, ez nem vérrel, hanem táplálékkal terjed:

Hepatitis A

Virális májfertőzés, amit a Hepatitis A vírus okoz, enyhe vagy közepesen súlyos általában, de bizonyos esetekben lehet halálos májelégtelenség a következménye.

Elterjedés: Leggyakoribb táplálékkal terjedő fertőzés

Hogyan kaphatjuk el: Fertőzött víz, kaja (általában a fertőzött ember székletével szennyezett) vagy közvetlen kontakt fertőzött emberrel (kézfogás)

Tünetek: 14-28 nap a lappangási idő. Láz, étvágytalanság, hasmenés, sötét vizelet, sárgaság. Nem okoz krónikus máj betegséget, de okozhat akut májelégtelenséget

Diagnózis: vér teszt HAV-specific Immunoglobulin G (IgM) antitestek a vérben

Megelőzés: Biztonságos és hatékony védőoltás, 1 hónap után hatékony

Kezelés: Nincs specifikus, csak tüneti terápia

Nem rég jöttem haza Beninből, ahol egy tóra épült cölöp faluban, Ganivéban is jártam – nos a helyről annyit, hogy ez az a víz, amiben biztosan nem fürödnék, miért?

Bilharzia (Schistosomiasis)

Egy parazita féreg által okozott betegség, az édesvízi csigák által terjesztett lárvák jutnak át a bőrön, ezekből kialakul a féreg, ami a vér erekben lakik, petét rak. A pete részben széklettel ürül és tovább fertőz, részben a szövetekben marad és immunreakciót okoz vagy tönkretesz szerveket (máj, vese stb).

Elterjedés: Főleg Afrika (92%), 78 ország érintett ebből 52 súlyosan. Halálozás 10 000 - 200 000/év.

Hogyan kaphatjuk el: Fertőzött édesvízzel, bőrön át

Tünetek: Az emésztőszervi forma esetén hasi fájdalom, hasmenés, és véres széklet, májnagyobbodás. A húgyúti forma véres vizelet, a húgyhólyag fibrózisa és vesekárosodás.

Diagnózis: parazita peték kimutatása székletben vagy vizeletben, szerológiai és immunológiai teszt

Megelőzés: AFRIKÁBAN NEM FÜRDÜNK ÉDESVIZI TAVAKBAN, LASSÚ VIZŰ FOLYÓKBAN! (marad a tenger vagy tiszta vizű medence)

Gyógyítható: igen, kemoterápia – praziquantel

A beharangozóban is említettem egy történetet, amikor megakadályoztunk egy kényszerleszállást a Közép Afrikai Köztársaságba, már az ember eleve nem szeretne kényszer leszállni sehol, de kb. az utolsó lenne CAR. Ez úgy történt, hogy a Demokratikus Kongóból hazafelé volt egy technikai megálló Libreville-ben, majd mentünk Isztambul felé.. Én szokás szerint Deadalon kómában, egyszer csak meghallom - Is there any medical person on board? Öszeszedve magam mentem megkérdezni a légiutaskisérőt mi van. Akut has, ha nincs orvos kényszerleszállunk. Volt orvos csak aludt és nem tudott angolul. Mentem és ébresztettem gyorsan. Kiderült, hogy egy tini fiú hasa fáj, de borzalmasan, folytak a könnyei. A diagnózis úgy zajlott, hogy én fordított a magyar kérdést angolra, egy másik utas angolról franciára. Aztán a doki megvizsgálta manuálisan is. Kiderült a Kongó távolabbi részéből napokig utaztak és a srácnak szorulása volt.. Úgyh ezen relatív könnyen tudtam egy görcsoldóval a Turkish Airlines meglepően nagy gyógyszerkészletéből segíteni.

Sajnos nem minden gyógyítható ilyen egyszerűen Kongóban:

Ebola

Figyelem! a Kongói Demokratikus Köztársaságban súlyos Ebola járvány van, 2018 augusztus óta majdnem 3000 megbetegedés, 1961 haláleset egy év alatt.

Az ebola vírus által terjesztett betegség, egy vérzéses láz, ami 25-90%-ban halálos kimenetelű.

Elterjedés: Az első járvány Közép Afrikában trópusi esőerdőben tört ki 1976-ban, (Dél Szudán és DRC) az utolsó 2014-2016-os viszont városi környezetben (Guinea, Sierra Leone, Liberia). 5 fajtája ismert Zaire, Bundibugyo, Sudan, Reston, Taï Forest

Hogyan kaphatjuk el: Vad állatokról (gyümölcs denevér, gorilla, csimpánz, erdei antilop, sül) terjed emberre. Majd járványszerűen emberről emberre terjed a fertőzés, direkt kontakt útján – vér, váladék, testnedvek fertőznek sérült bőrön vagy nyálkahártyán át. Temetés, eü dolgozók különösen veszélyesek. Az ondóban, herékben, szem belsejében, központi idegrendszerben hónapokig túlél a vírus gyógyult betegekben is.

Tünetek: 2-21 nap a lappangás, addig nem fertőznek az emberek, amíg a tünetek meg nem jelennek. Láz, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, ezután hányás, hasmenés, máj és vese elégtelenség, belső és külső vérzés.

Diagnózis: mindenféle vérteszt, mert nincs egyedi tünete

Megelőzés: Védőoltás még nincs, Guinea-ban kipróbált rVSV-ZEBOV működött. Vadállatokat nem eszünk nyersen és kesztyűben fogdossuk. A járvány terjedésének megelőzése komoly közegészségügyi intézkedésekkel lehetséges. A betegek gondozása csak védőfelszerelésben.

Gyógyítható: Nem, tüneti kezelés, mint re hidrálás segítheti a túlélést 

A madagaszkári járvány kapcsán most volt ezzel tele a média, úgyh pár szó a pestisről. Egyébként Madagaszkáron endémiás, minden évben van szezonja.

Pestis

Egy Yersinia pestis által okozott betegség, van bubó és a tüdő pestis az állatok bolhái terjesztik (XIV. sz. 50 millióan haltak bele Európában)

Elterjedés: Főleg Afrika, 2010 -2015 3.248 esetet riportáltak a világon, ebből 584 volt halálos, főleg Democratic Republic of the Congo, Madagaszkár (szept-április), Peru.

Hogyan kaphatjuk el: fertőzött állatok bolháinak csípése, fertőzött szövet vagy cseppfertőzéssel légutakon keresztül

Tünetek: 1-7 nap lappangás után, láz, hidegrázás, fejfájás, gyengeség, hányás; a bubó pestis (megnagyobbodott nyirokcsomók) 30-60%-ban halálos, a tüdő 100%-ban, ha nem kezdik korán kezelni

Diagnózis: Labor diagnózis, mintából

Megelőzés: bolhacsípés elkerülése, döglött állatot nem fogdosunk

Gyógyítható: Igen, antibiotikum

 

Tífusz

Salmonella typhi baktérium okozza. Sok betegség enyhe tünetekkel zajlik, mely veszélyt jelent a betegség terjedése szempontjából

Elterjedés: 22 millió megbetegedés, ebből 200.000-en meghalnak évente.

Hogyan kaphatjuk el: Baktériummal szennyezett étel, víz fogyasztása (szennyvízzel locsolt zöldség, gyümölcs)

Tünetek: Magas láz, gyengeség, fejfájás, ködös állapot, bőrkiütések elsősorban a has bőrén, súlyos esetben a vékonybél vérzése, perforáció

Diagnózis: Labor diagnózis, mintából

Megelőzés: Megfelelően biztonságos, hőkezelt ételt, palackozott vagy forralt italt szabad csak fogyasztani. Gyakori fertőtlenítőszeres kézmosás. Van védőoltás.

Gyógyítható: Igen, antibiotikum

UTAZÁS ELŐTT

ORVOS

 • ha van krónikus betegség/állapot vagy rendszeres gyógyszerszedés (fogamzásgátlás is az, darázscsípésre allergia is az)
 • OLTÁSOK miatt TROPÓSI SZAKRENDELÉS, OLTÓKÖZPONT
 • MALÁRIA PROFILAXIS
 • útipatika
 • FOGORVOS (költségek, és fertőzés rizikó)
 • kontakt lencse, tartalék szemüveg

Beszéljünk még egy kicsit arról, hogy MIT VIGYÜNK MAGUNKKAL??

Madagaszkárra egy csoporttal mentem trekkingelni, az egyik új-zélandi utitársról kiderült, hogy nem csak pszichiátriai eset, de asztmás is. Simán elindult egy 9 napos trekkingre, ami bőven ment 2000 méter szint fölé, minden asztma gyógyszer nélkül. Szerintem el tudjátok képzelni hány madagaszkári patikát kellett egy vidéki városban végigjárnom ahhoz, hogy találjak neki hörgőtágítót meg szteroidos inhalert.

MINDIG vigyünk magunkkal minden olyan gyógyszert, amit rendszeresen használunk vagy használtunk!!

Baromi nehéz ezeket fejlődő országokban beszerezni, több okból is (szabadalmi helyzet, vásárlóképes kereslet hiánya) és abban sem lehetünk biztosak, hogy amit ott kapunk milyen minőségű (hamisítvány, hőmérséklet). Ehhez nem árt, ha van nálunk egy igazolás a felíró orvostól – sőt vannak országok ahová ez muszáj (pl.: Üzbegisztán sőt ott van egy csomó tiltólistás termék is, akár sima megfázás elleni cuccot sem lehet bevinni).

Egy másik sztorim, amikor még az Ex-emmel utaztam, aki életében először, de nem utoljára jött hátizsákos túrára, kicsit megviselődött az első héten, mert egyszerre lett utazós hasmenése, hányt a buszon és lett az Andokban magashegyi beteg. Ezektől mind aztán hmmm kijött az aranyere. Jó egy gyógyszerész barátnő a háznál, bementem a patikába és kértem Suppositorium Haemorrhoidale-t. És tudták mi az.. Mivel nem mindenki gyógyszerész – vigyük magunkkal, ha van olyan gyógyszer, amit alkalmanként használunk leírva a hatóanyag nevet, fel fogják ismerni.

FIRST AID

Bizonyos országokban annyira nincs eü ellátáshoz hozzáférés, hogy pl. Burmában, ha megláttak minket trekkingelni elhagyottabb helyen, a falvakban hozták kötözésre a sérült gyerekeket. Nyilván volt nálam cucc és elláttam őket.

A másik ehhez kapcsolódó történet az említett overlanding alatt a gyógyszerész barátnőm, aki sose járt előtte Afrikába, mikor elhagyta a kamion Nairobit csak annyit kérdezett hoztam-e gumikesztyűt az elsősegélyhez, ha autóbalesethez kell. Vittem – enélkül ne kezdjünk senkit szerelni!!!

Elsősegély – fertőtlenítő kendő, gumikesztyű, ragtapasz, kötszer, fásli

(Motoros elsősegély csomag kapható sokszor supermarketekben (LIDL), kicsi és olcsóbb, így mint külön megvenni)

 ÚTIPATIKA

Legyen orvos által aláírt, pecsételt recept/igazolás a hatóanyag nevével

Pálinka persze alap :-)

Fájdalom és lázcsillapító – paracetamol, aszpirin, vagy metamizol származék

Antibiotikum – rifaximin (gasztrointesztinális fertőzés, nincs szisztémás hatása), ciprofloxacin

Fertőtlenítő – Betadin oldat vagy kenőcs

Hasmenés ellen – loperamid (Imodium OTC) tüneti kezelés hosszú busz utak, repülő stb. Rifaximin oki terápia, vagy súlyos esetben ciprofloxacin

Rehidráló por – (ors, normolyte vagy rehidrálás házilag: 6 teáskanál cukor és fél teáskanál só egy liter vízhez)

Gyulladás csökkentő/fájdalomcsillapító– ibuprofen (OTC), diclofenac, ha vki hajlamos például lumbágóra vagy ízületi problémákra

Görcsoldó – drotaverin No-Spa OTC

Antihisztamin – (főleg ha vki itthon allergiás növényi pollenekre stb)

Digitális hőmérő

Malária tabletta

Szúnyogriasztó MIN 40% DEET (túraboltokban van általában)

Permethrin spray a ruhára, szúnyoghálóra, travel sheet-re (mondjuk jó lett volna a bolhás sofőrszálláson Jemenben)

Naptej SPF 50 (Ugandában raftingolva a Kék Níluson még a 70-es is kevés volt)

Vízfertőtlenítő tabletta (túraboltokban kapható)

Női cuccok (Afrikában nehéz vagy nincs tampon, betét)

 HASMENÉS

Gyakorlatilag elkerülhetetlen velejárója az utazásnak (kivéve én, aki állandóan hashajtót szed), de lehet súlyosabb oka is – amőbás dizentéria (nyákos véres széklet), giardiázis!

mit tegyünk, ha mégis..:

 • rehidrálás,
 • tüneti kezelés loperamid (Imodium), probiotikum
 • oki terápia rifaximin vagy súlyos esetben ciprofloxacin

Orvos – ha súlyos (napi 5-nél több), rizslészerű, lázzal jár, 72 óra után is fenn áll

FOOD SAFETY

mit igyunk, mit együnk:

 • mindig palackozott vizet igyunk és ellenőrizzük a zárókupakot (OK, van kivétel Namíbiában iható a csapvíz bármelyik kempingben) vagy használjunk vízfertőtlenítő tablettát, szűrőt, fertőtlenítsük a dobozos üdítő tetejét, üvegből igyunk szívószállal.
 • kerüljük a friss nyers zöldséget salátát, gyümölcsből csak, amit meg lehet hámozni (banán, narancs, mangó), ne együnk nyers húst, vagy olyan kaját, ami nem frissen készül (nem mindig az elegáns hotel a jó döntés, ott kevesebb a vendég, én egy teljes karácsonyt töltöttem hányással Laoszban, mert egy jobb helyen vacsoráztunk – ahol sok helyi pl. buszsofőr eszik ott nem lehet baj és általában finom is), a sok légy nem jó jel, az áramszünet sem (fagylaltot ne!!).
 • használjunk kézfertőtlenítő gélt vagy kendőt (kézfogás pl. Afrikában alap, pénzek baromi koszosak stb.)                                                                      

 HEAT STROKE

Ghánában egy vudu szertartásról azért maradtam le, mert egy nagyon fittnek kinéző utazó hölgy szó szerint a karjaimba ájult. Előzékenyen egy közeli sírköre fektettem és szépen magához térítettem, némi szőlőcukor és főleg sok re-hidráló folyadék után nem kellett neki szertartást rendezni. Ahhoz, hogy ne kapjunk hőgutát, napszúrást– ne csak sört igyunk, vizet is lehetőleg rehidratáló porral (ORS, NORMOLYTE vagy legalább ISOSTAR) és sokat (ha a vizelet átlátszó vagy nagyon halványsárga akkor iszunk eleget) takarjuk le a fejünk, és használjunk naptejet. Nekem eddigi vízivási rekordom Szudánban a Bayuda Sivatagban volt, 52 fok melegben mentünk egész nap, egy légkondi nélküli autóval – 7 liter vizet ittam meg, erre még a tevék is elismerően bólintottak.

DVT (mély vénás trombózis – tüdőembóliát okozhat)

Magam is azok közé tartozom, akiknek Leiden mutáció miatt nagyobb esélyük van a trombózisra, mindenképp beszéljük át a házorvossal, mert lehet olyan alapbetegségünk vagy eü-i állapotunk, ami érinthet minket utazás szempontból. Nekem LMWH (kis molekulasúlyú heparin injekció)  profilaxissal szabad csak hosszútávon repülnöm, úgyh szúrom magam az utak előtt. A trombózis megelőzés amúgy is jogos – álljunk fel sétáljunk, igyunk minél többet (alkoholmentesre gondolok), akár húzzunk spéci harisnyát.

MOTION SICKNESS, KINETÓZIS

Ebben profi vagyok, bármilyen mozgó járművön rosszul tudok lenni – érdemes előre ülni a buszban, autóban, csak könnyű kaját vagy semmit nem enni, és a Deadolon (dimenhydrinate, OTC) segít, de álmosít (ezért én pl. repülés után nem tudok vezetni ), van akinek a gyömbér, citrom javít és legyen nálunk zacskó.

UTAZÁS UTÁN

Mi fontos az utazás után? Mivel valószínűleg még a legtöbb betegség lappangási ideje alatt hazaérünk, ha gyanús tüneteink vannak, menjünk orvoshoz és mondjuk el merre jártunk (Trópusi betegségek szakrendelése).

Még egy nagyon fontos 3-6 hónapig NE ADJUNK VÉRT – a vérkészítményeket nem szűrik a nálunk alapból nem előforduló és ritka trópusi kórokozókra, nyilván nem szeretnénk egy amúgy is legyengült frissen műtött embertársunknak átpasszolni semmit. Sajnos nekem volt a baráti körömben, akiről kiderült, hogy behazudta a kérdőíven, hogy nem járt fél éve sehol – hát csúnyán le kellett b..nom a felelőtlensége miatt.

Zárásként még a kirgiz fiú esete Mongóliába menet – Turkish Airlines, megint elhangzik a bűvös mondat: Is there any medical person on board? Kiderült, hogy a fiú leöntötte magát forró kávéval.. ami persze brutálisan fájt. Szóval gyorsan rávettem tolja le a nadrágját, szerencsére nemesebb részeket nem égetett meg. Megint előkerült a gépen a gyógyszeres doboz és nemsokára már vidáman kártyázott, vodkázott tovább..

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413469451
Nincsenek hozzászólások.