Utazóblog

BURMA 4. resz

2012/12/23. - írta: Valis&Co.

Bejegyzés alcíme...

8. nap Mandalay

Mar regen hajoztunk ugyhogy azzak kezdjuk hogy elmegyunk csonakkal Mingun-ba, ami az Irrawaddy folyo tulpartjan van. Itt van a vilag legmagasabb pagodajanak indult rom, ami valahol a Bodawpaya kiraly halala miatt a harmadanal abba maradt. Igy eleg nagy teglakupac es latvanyos is ahogy a foldrengesek hatalmas repedeseket okoztak a falaban. Sajnos itt par hete is volt jelentosebb foldmozgas, es az emiatt bekovetkezett ujabb repedesek miatt mar a tetejere nem lehet felmenni.

Aztan megneztuk a vilag legnagyobb repedesmentes harangjat (90 tonna), ami ebbe a pagodaba keszult (a legnagyobb, de megrepedt Moszkvaban van)

Aztan par szaz meterrel arrebb felmaszunk egy kulonleges, 7 feher hullamos terasszal korbevett hofeher pagoda tetejere. Mondjuk eleg festoi latvany a piros vagy narancs ruhas szerzeteseket nezni ahogy a feher hatter elott maszkalnak.

Visszacsonakazunk, hogy megnezzuk Mandalay latnivaloit is. Itt van a vilag legnagyobb konyve 729 marvanytablara vesve,  az 5 buddhista zsinat utan keszult, a Tripitaka 15 konyve van rajta.

Aztan megnezzuk az ujra epitett Mandalay Palotat, ami az egykori uralkodok lakhelye volt (The Glass Palace, olvassatok, nagyon jooo), tobbek kozott a brittek altal indiaba szamuzott utolso kiraly Thibaw is itt lakott, szimaptikus felesegevel aki az osszes szambajoheto uralkodo jeloltet kivegeztette (tobb mint 70-et) nehogy valaki bezavarjon kozuluk...

A helyreallitott palota nem adja vissza az eredeti fafaragasokat, de szerencsere egy darabja az eredeti palotanak at lett koltoztetve kolostornak es igy a vilaghaboru alatt nem bombaztak le a japanok. Ez a Shwenandaw Kyaung, vagy Golden Palace Monastery. Brutal gyonyoruen faragott teakfa panelek es ablakok.

Es mert meg nem ment le a nap felmegyunk a Mandalay Hill tetejere naplementet bamulni... A nyuggerek miatt mozgolepcsovel.. ami csak azert extra bizzar mert minden buddhista szent helyre csak mezitlab lehet bemenni. Igy eletemben eloszor mozgolepcsoztem mezitlab..

9. nap

Reggel atmentunk egy Inwa nevu helyre ami sok szaz evig Burma kiralyi szekhelye volt.

Lattunk egy 1800 korul epult, hatalmas teakfa ronkokbol csinalt kolostort, egy sarga, stukkokkal diszitett pagodat, es egyet ami piros teglas volt eldugott buddha szobrokkal. Es mindezt lovaskorden kozlekedve neztuk meg, mert ilyennel meg nem mentunk.

Delutan meg atmentunk a vilag leghosszabb (1,2 km) teakfa, colopokon allo hidjat az U Bein hidat, ami 1849 epult. Szurrealisan gyonyoru az egesz a naplementeben, a hidon maszkalo szerzetesekkel, alatta uszo kacsakkal..

10. nap

Hajoval Baganba, egy laza 9-10 oras hajokazas, egy zajos vasteknovel.. de eleg elvezetes a parton a kolostorokkal, foldmuvesekkel, falvakkal..meg a csomo fura uszo szerkezettel a folyon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr854978860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása