Utazóblog

Tunézia 2.rész

2018/04/03. - írta: Valis&Co.

16. nap

Mahdia belvárosa anno rövid ideig volt Fátimida főváros volt a 10. században, egy földnyelven van a medina, aminek a vége az Cap d' Afrique (Afrika-fok). Vannak még 10-11 századi látnivalók, a Nagy Mecset vagy a Kashba. Az Skifa el Khala városkapu már 16. századi. Van még erőd (a belépő díját nyugodtan meg lehet spórolni, semmi sincs benne,még csinos rendőr se), meg tengerész temető, világító toronnyal. A medinában régi házak, színes ajtók, és magyarul utánad kiabáló árusok (szeretlek, olcsó, gyere - ebben a sorrendben).

A legérdekesebb azonban, hogy 1907-ben helyi halászok találtak itt egy hajóroncsot a i.e. 80-ból, a kincsek a Bardo múzeumben vannak.

Közben a hotel alig működő wifi-je mellett próbálom kideríteni mi a f.. van az AF sztrájkkal, szerencsére Mohamed helyi reptéri mágusa Hatim kinyomozza mi van – a Tuniszi gép megy, a Párizsi a kérdés.

Takrouna egy kis berber falu egy szikla tetején 200 méter magasan, ahol pár berber család lakik. A fehér házaknak jellegzetes hosszában keresztben kupolás teteje van és az egész baromi hangulatos. Mohamed mondta, hogy a hegytetőn egy öreg berber boszorka asszony készít hagyományos kenyeret. Ezt ebédelek nála olívaolajjal, bogyókkal meg harissával.

Zaghouan-nál voltak azok a források ahonnan a 132 km hosszú vízvezetéken Karthágóba vitték a vizet.. Az egész rendszert i.sz. 2 században építették és meglehetősen briliáns mérnöki munka. A vezeték 1 méter széles úgy 180 cm magas fedett cső volt, téglából, kőből építve. Simán sétálgattam benne. Magas boltíves rendszer tartotta – még ma is áll jó része, másrészt lejtés, víznyomás stb.

Délutánra Tunisz, ahol még lett volna kedvem sétálni, de ehelyett az AirFranc foglalkoztatott – kiderült, hogy a Párizs Budapest járat törölve, nyilván a légitársaság SEMMILYEN módon nem elérhető. Se telefon, se website nem működik. Üzenetet küldenek, hogy áttettek a másnap délutáni gépre. Köszi… 26 óra Párizsban.. hogy összességében 32 óra alatt érjek haza. Ebből minimum netto 5-7 óra sorban állással, a szállodai voucher, transzfer miatt, az amúgy 50%-os kapacitással működő reptéren. Az újra elvesző csomagomról már nem is beszélve. 

Szerencsére a barátaim, Alíz, Orsi, Gina segítenek nyomozni, hogy mik a lehetőségek, mert a wifi bazi gyenge. Végül elegem lesz a szívatásból és úgy döntök, hogy evakuálom magam. Veszek egy Lufthansára jegyet, ami pár óra múlva indul..  Újra megfogadtam hogy soha többet AirFranc – sajnos persze Elefáncsontpartra is velük megyek április végén..

17. nap

Hajnali 2-kor induló járatoknak egy előnye van, alig van vki a reptéren. Így aztán viszonylag fájdalom mentesen csekkolok be a Lufthansára, mivel a boltok sincsenek nyitva így visszaváltom a maradék dinárt euróra. A gép percre pontosan indul, előbb érkezik. Frankfurtban még van időm egy szendvicsre, aztán reggel 8.30-ra már FrankyHillen landolok, csomaggal együtt. Fél nappal előbb mint eredetileg tervezve volt.

Mindenesetre újra megállapítom, hogy én még utazással ennyit nem szoptam szenvedtem mint ezzel - vízum hiszti, késés, csomag elveszik, Bardo zárva, sztrájk stb. Remélem Ivory Coast kárpótol majd.

Tunéziáról

 Az 1300 km-nyi tengerparttól és a több ezer tömegturizmust szolgáló szállodáktól eltekintve, nagyon kellemes hely rengeteg látnivalóval és most relatív kevés turistával a merényletek óta. Van minden Atlasz hegység, Szahara, termékeny földek, tenger, olajfák.

Eredeti őslakosság itt is a Berber volt, a főníciai migránsok i.e.12-ban jöttek és csinálták a Karthágót. Őket i.e.184-ben nyomták le a Rómaiak és maradtak vagy 800 évig, behozva a kereszténységet és építve egy csomó szépet. i.sz 697-re aztán az arabok elfoglalták az egészet, ezután még voltak Ottománok is 1534-től vagy 300 évig. 1881-ben aztán gyarmatosították a franciák akiktől 1957-ben szabadultak. Ben Ali-t és shopaholic feleségét ugye 2011-ben a forradalom menekülésre kényszerítette –  egy fiatal 26 éves utcai árus halála indította el az eseményeket, de valójában a népeknek van, ahol elege lesz a munkanélküliségből, korrupcióból, a szólásszabadság hiányából. Marzouki mint választott elnök megtartotta a szekuláris államot.

A 2015-ös két támadás – Brado múzeum 22 halott, a Szúsza bícsen 38 – óta a turizmus mondjuk nagyon visszaesett. Részben persze érthető módom, továbbra is rendkívüli állapot van. Mondjuk sok a rendőr minden látványosságnál és bárhova megy az ember szálloda, bevásárló központ átvilágítják.. 

Nekem nagyon bejött a hely, iszonyat kedvesek és segítőkészek voltak a népek (sajnos kellett is a köcsög Air France miatt), és rengeteg látnivaló van (már ha valaki kiteszi a lábát az all inclusive Zoo-ból). Szóval ide is vissza kell jönni..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8413803688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása