Utazóblog

Elefáncsontpart 1. rész

2018/04/30. - írta: Valis&Co.

1. nap

Egy hónap sem telt el és újra Afrika. Mondjuk erre a pár hétre is kár volt hazamenni. Ami a melót illeti, mindig azt hiszem, hogy nincs lejjebb.. de van. Viszont mivel a március elejére tervezett szabimat ugye egy 2 órás video konferencia miatt nem hagyták jóvá (szlovén ego), így a Johnnal közös Kamerun ugrott. Ő viszont Algériába nem tudott jönni (mert már nem tudta tovább tologatni a klienseket), kihasználva a már jóváhagyott pár nap szabimat a közös utazás Elefántcsontpart lett.

Vízum relatív egyszerűen, két bécsi kirándulással meg lett, biometrikus formában, ujjlenyomattal, fotóval. Mivel mazochista vagyok és ez is francia gyarmat volt – újra Air France. Indulás előtt napon derül ki, hogy az oda úton szerencsére nem, de vissza megint sztrájkolnak. Úgyhogy a hazajutásom még kétséges, lehet keresnem kell egy jóképű törzsfőnököt itt ragadásom esetére.

Johnnal szinte egyszerre szállt le a gépünk a CDG, így gyorsan iszunk egy sört. Eléggé elkerekedett szemmel nézzük, hogy egy Airbus A380 repül Abidjan-ba.. egy falunyi néppel, és majdnem tele van. Meg is érkezünk alig késve Abidjanba, kivéve a csomagom.. Azt 3 óra alatt nem sikerült egyik gépről áttenni a másikra. Ami azért király, mert holnap északra repülünk fogalmam sincs, hogy ér majd utol a motyó. Szerencsére készültem az AFra, és  2-3 napnyi cuccom volt a kézipoggyászban, úgyh valahogy túlélek. De ünnepélyesen ott az abidjani reptéren fogadom meg hogy büdös életben többet Air France-szal nem utazom, mert amit az elmúlt hónapban velem csináltak az több az elégnél, és még nem jutottam haza.

A reptérről kiérve aztán 30 fok, 80% páratartalom és a jellegzetes afrikai illatok.. A városból nem sokat látunk, de elég tipikus afrikai kivitelnek tűnik..

2. nap

Brutálisan jó reggeli a hotelben, elég csak annyit mondanom hogy a mangó szezon közepén vagyunk és van guáva és baobab juice, meg kókusz lé.. Reggeli után találkozunk a többiekkel, rajtunk kívül csak négyen vannak, de ebből háromnak van hallókészüléke, amelyik nem süket, az meg bolond és torontoi.

Csak rövid városnézés Abidjanban, de amúgy sincs túl sok néznivaló, tipikus 5 milliós nagyváros, gazdasági központ, de nem a főváros. A jobbik része a plató, itt van a katedrális is, a bírósággal szembeni börtön helyén. Hatalmas modern beton cucc, pont megy a vasárnapi mise. Ha vasárnap akkor templom után piac, Treichville igazi pszichedelikus kavalkád, színes ruhák, gyümölcsök, gyógyító növények, zöldségek, hentesek,.. és hatalmas csigák, darabja fél kiló..

A belföldi reptér elég vicces a gépet az udvaron padokon lehet várni, de el akarják venni a folyadékokat- beleértve a Párizsban beszerzett rozé maradékát. Ezt nyilván ott helyben megisszuk és jól bebaszom. Ami alapvetően nem nagy baj a safety recordjáról híres Air Cote d’Ivoire való felszállás előtt, amivel aztán keresztül-kasul repüljük az országot, mert csak a harmadik megállónál szállunk le.

Bouake is nagy város, de nem maradunk sokat, gyors ebéd és tovább egy közeli Baulé faluba nehogy lemaradjunk a temetésről. Az elhunyt hölgyet reggel helyezték örök nyugalomra és az egész falu a szertartás utáni buliban nyomul. Van modern rész, itt DJ nyomja és fiatal pasik, meg gyerekek táncolnak, közben avokádó ágakkal csapkodva a földet. A hagyományos búcsúztató tök dobokkal kísért maszkos tánc egy ház udvarán, de előtte mint udvarias, de távoli rokonok egyenként kezet fogunk a család tagjaival és részvétünket nyilvánítjuk, mert így illik.

Goli maszkosok először áldást kérnek a főnöktől aztán a dobszóra tolják a táncos pörformansz, néha a hátukon logó állatbőrre csapva egy bottal.. Van krokodil maszk, meg emberszerű, meg még valami állat, ezekhez fűből van ruha és mezítláb toljál a sok száz falubeli előtt. Közben lemegy a nap, úgyh érzékeny búcsút veszünk a családtól és Bouake-ba megyünk aludni. Közben megjön a monszun a sör mellé, és mivel itt relatív jó a wifi fel is töltöm, mert ahogy megyünk még északabbra erre kisebb esély van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5513880142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása