Utazóblog

Nepal 3. resz

2012/06/19. - írta: Valis&Co.

9. nap

Mentunk raftingolni a Seti folyora...

Pokhara-tol kb egy masfel ora autozas, most nem busszal hanem szalloda autojaval megyunk. Az ut sem remes, (katyuk vannak, de nincs szerpentin), de igy is borzalmas balesethez erkezunk alig par perc kesessel. Iskolabusz utkozott majdnem frontalisan egy teherautoval, ez utobbi hogy elkerulje letert az arokba. Uvolto, siro emberek probaljak menteni a sebesulteket, a gyerekeknek ugy latszik nincs baja, de a teherauto fulkejebol felig kilogo soforon mar nem lehet segíteni. A latvany szornyu, sokat latott nepali vezetonket is megviseli. Sajnos az ilyen balesetek nem ritkak errefele. Az aszfalt borzalmas, keskeny utak, szerpentinek, siman eloznek a kanyarban, semmi vedokorlat, nagyon gyatra muszaki allapotu teherautok, buszok..

Nem vagyunk tul jo hangulatban mikor megerkezunk a rafting beszállohelyre. Ami azert is erdekes mert a monszun mar elkezdodott. Elvileg ez egy konnyu folyo, de a sok viz miatt ilyenkor sokkal gyorsabb es a rapidok is nehezebbek.. Valamint a kek viz helyett egy saros, gyors, barna izen kell evezgetni.. Szoval lassuk be nem ez a fo rafting szezon. Nekem nem volt tul izgalmas, de utitarsaim eloszor csinaltak ilyet, ok az elejen meg sikoltoztak (aztan mar azert nem, mert ebben az esetben az ember szaja rogton saros vizzel lesz tele, ami nem finom, igy errol gyorsan leszoktak). Ami meg fura volt hogy a vezeto hatul ket par evezovel iranyitotta a hajot, nagyon profin (mondjuk 22 eve csinalja). A hajoban egyebkent az teljes kemping felszerelesunk es minden cuccunk be volt pakolva. Ha ez borul, azt senki nem forditja vissza... De nem borult. Gyakorlatilag 12 merfoldet tettunk meg 2 ora alatt olyan gyors volt a viz. Aztan satorveres, tea, pihi, vacsi... Az oreg amugy a satrat akkor vette mikor raftingolni kezdett, semmi ablaka nem volt (ejszaka is 30 fok felett van), viszont alul hatalmas lyukak voltak.. ami jo hir igy, monszun idejen. Hat tul nem aludtam magam az biztos..

 10. nap
Masnap aztan a 10 merfold alatt tobb es nehezebb rapidot abszolvaltunk, de nem izgultam magam kozben halalra..
A taj amugy gyonyoru, zold dombok, fuggohidak a folyo felett, falvak, halaszok.. A legviccesebb az volt, hogy lattunk gyerekeket akik iskolaba egy autobelson mentek a folyon leereszkedve.. Siman mondhatjak a lecket elvitte a viz.

Lemegyunk a Trisuli folyoval valo osszefolyasig, ami erdekes, mert a monszun miatt a ket folyonak a szine es homerseklete is teljesen mas...A Trisuli sokkal hidegebb es szurke.

Aztan nemileg lemosva a sarat magunkrol elautokaztunk a Chitwan nemzeti parkhoz. Ez azert erdekes mert Nepal deli reszen van.. A homerseklet 45 fok arnyekban, 100 %os paratartalommal... Es esik mert meg nem eleg paras.

Delutan meg elmentunk egy helyi tharu falut megnezni. Az itteni eredeti lakosok allitolag malaria rezisztensek, masok csak az 50es evek ota tudnak betelepulni miota nincs malaria. A falvaikban mai napig tradicionalis valyog hazakban elnek. Jo nagyot setaltunk a nap lementeben a falu hazai es a rizs foldek kozott.

A lakni egy kisvarosban lakunk, ami csak azert izgi mert az uton fel, le setalgatnak az elefant szafari resztvevoi (nem a turistakra gondolok), ugyhogy figyelni kell nehogy a labuk alatt legyen az ember..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr864597731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása