Utazóblog

Kenya - Uganda - Ruanda 1. rész

2014/12/20. - írta: Valis&Co.

Jambo!

Azaz megérkeztünk Kenyába. Ha valami furcsa ebben a mondatban, segítek - rendhagyó módon nem egyedül utazom, hanem Juditkával. Overlanding, azaz teherautó sátor és sok szafari három kelet-afrikai országban.

0. nap

Repülünk a szokásos repülő szőnyeg jóvoltából először Dohába. Ez viszonylag eseménytelen, kívéve hogy leszállás után egy kedves honfitárs akkorát taszajt Juditkán, hogy magára önt egy félliter vizet. Ez addig nem vicces míg a kiszállásnál meg nem kérdezi a stewardes hogy are you all right? Pedig én vagyok a hányós...

Aztán rácsodálkozunk az új reptérre, hát a jó túracipő fontos ha az ember körbe akarja járni.. Eszünk, iszunk a törzsutas kártyámmal, aztán keresünk egy nyugodt alvóhelyet és szundikálunk. Shoppingolni is kell olyan létfontosságú dolgokat mint mandula meg gin.

Műszaki hiba miatt (motor indításkor eltünt a víz a wcből) állunk a napon egy órát, de megszerelnek minket és elindulhatunk.

1. nap

Megérkezünk egyben Nairobiba, és elég gyorsan túl esünk a vízum, útlevél hisztin. De a csomagunk összeszedése egy komolyabb challenge, mivel egy másik szalagra jön mint ahova ki van írva, de legalább oda is nagyon lassan.

Úgy volt hogy az angol nyuggerekkel egyszerre érkezvén (ők air ethiopiával mert bátrak) van Exodus transzferünk a szállodába. Mivel késtünk több mint egy órát, gondoltuk hogy úgy sem várnak meg. Szerezünk egy hivatalos taxit. Majd kimenve a söförrel megláttuk az Exodus táblát. Megvártak minket, a taxis meg szó nélkül!!! visszaadta a pénzt amit már előre kifizettünk a taxiscégnél. Hát a szám is tátva maradt..
 
Hotel, vacsi, első afrikai sör aztán kb. 7 órakor már horkoltunk (mármint én, Juditka urilány)
 
2. nap
 
Nairobiból kb ennyi elég is, reggel indulás Lake Naivasha felé.. Közben ismerkedés az utitársakkal, vannak brit nyuggerek (ahogy vártuk), pár Kiwi, kanadaik, egy amerikai (aki Juditka szerint orosznak néz ki, kiderül lengyel disszidens) és egy svéd nő (ő az aki sose ért semmit),
Az bizonyosan nagy előnye a magyar nyelvnek és annak hogy van utitársam aki beszélő hogy egyből élőben ki lehet beszélni az utitársainkat.
Nairobiból kifelé modern irodaházak, nyomornegyedek, helyi piacok..
Megállunk a Rift valley -t nézni egy kilátónál, de ebéd már a tó parton sátorverés után.
Délután csónakázunk, nagyon sok madár, gémek, kormoránok, pelikánok, ibísz, halászsas meg egy csomó aminek sem angolul sem magyarul nem tudom a nevét. Meg persze a vizilovak.. 1500 él állítólag a tóban, hát párat láttunk egász közelről..
Joy Adams (Elza oroszlán) múzeumot nézünk még, a régi házában. Kapunk rendes angol teát, meg sütiket, de figyelni kell mert a Colobus majmok ellopják egy másodperc alatt ami a tányéron van örizetlenül.. Még nézünk filmet, ami kissé demagógra sikeredett .. mármint oké hogy elhasznált 3 férjet.. de azért nehéz erre azt mondani hogy szűzies életet élt. A guide-unk szerint a nem hivatalos pletyka szerint a 17 éves szeretője tette el lábalól. Amikor ő már több mint 70 éves volt.. well..
Közben esik az eső, ami nem éppen az évaszknak megfelelő, de eddig nem azott be a sátor. Telefon feltöltve, mert holnap Masai Mara-ba megyünk, ahol feltétlen meg kell örökítenem ahogy Juditka magyaros mintákat hímez a 4x4 tetején a zsiráf meg nézi
Mitfahrer:
Némi kiegészítés Valis sztorijaihoz, illetve amit nekem meghagy, mert a homorítós Joy Adamson sztorit én szerettem volna leírni, de ellopta..pedig én tuti zaftosabban tudtam volna, annyira klisére sikeredett BBC hivatalos filmje. Amúgy a házikó olyan minta mesében a kenyai nyaralónk. Gyönyörű fák, rikoltozó madarak a szivarvány minden színében, kilátás a tóra. És igen angol scone-t ettünk rendes vajjal, dzsemmel és tejes teaval, ezt hívják az angolok "high tee"-nek, amit ugyan mondott a kenyai kísérő, de akkor nem is értettem, hogy kerül Haiti a történetbe. Ám leesett.
Amúgy a szállás nagyon luxus, mármint, hogy felállítják a sátrat, de nyilván 70 éves átlag angol nyugdíjasra készültek. Azért társadalom bírálatként: ugye, ez majd' a legolcsóbb overland túra (fél autó magyar mértékegységben) ergo az érdeklődő, világra nyitott átlag angol nyugdíjas jön. Már ez is döbbenet, de a durva az, hogy az egyik pár 20.jára jár Afrikában és most ezen a túrán másodjára jár itt, csak mert elkísérik a barátnőjüket???? ja és az átlag  Kambodzsa, Vietnám, India mind megvolt...... de azt, hogy Magyarországon nem oroszul beszélünk, azon kicsit meglepődtek. (nem tudom meddig fogom bírni nem megemlíteni zaklatott történelmünk, nem mintha bármit számítana, de akkor is!!!!)
A másik vicces: na, vajon ki volt az a két ember, aki a mai izzadós nap után lezuhanyzott a fehérre meszelt szabadon álló zuhanybódéban???? bingó, tuti nem az angolok!!!! az igazság kedvéért, én is csak azért mert együttlakásunk elején tartunk Valissal és ő azt mondta, akkor fürdünk/mosunk amikor van rá lehetőség, mert nem biztos, hogy legközelebb lehet! nos mi illatosan várjuk a szúnyogokat a dohos szagú tábori sátrunkban.
Ja, három napig nem vagyunk, mert most megyünk a Nemzeti Parkba, ahol áram se lesz, valószínű a wifi is gyengélkedni fog.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maganyosbolyongo.blog.hu/api/trackback/id/tr457000285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása